SUA vor retrage trupele din Niger în săptămânile următoare. Prezenţa americană în regiune se diminuează

  • SUA ar putea începe să retragă trupele din Niger în următoarele săptămâni
  • Potrivit a doi oficiali americani, retragerea va marca o schimbare semnificativă a prezenţei militare americane în Africa
  • Washingtonul a criticat lovitura de stat care a răsturnat guvernul ales democratic de la Niamey
11707 afișări
Imaginea articolului SUA vor retrage trupele din Niger în săptămânile următoare. Prezenţa americană în regiune se diminuează

Sursa foto: Hepta

Până la jumătate din cei 1100 de militari americani staţionaţi în Niger ar putea fi scoşi din ţară, potrivit a doi oficiali de la Casa Albă, relatează CNN. O decizie finală de retragere a trupelor din Niger nu a fost încă luată la nivel oficial şi implicit, numărul de trupe care ar putea pleca nu a fost încă stabilit.

După lovitura de stat militară care a înlăturat guvernul democratic al statului african, SUA şi-au menţinut amprenta militară în Niger, păstrând trupele americane staţionate la două baze aeriene şi la ambasada din Niamey.

„Poziţia noastră rămâne aceeaşi, sperăm că situaţia de pe teren va fi rezolvată diplomatic. Momentan nu există nicio ameninţare imediată la adresa personalului SUA”, a declarat secretarul adjunct de presă Sabrina Singh.

Însă un transfer de trupe de la o bază la alta ar putea obliga armata să retragă unele trupe din Niger.

Pentagonul a anunţat că trupele de la Baza Aeriană 101 de lângă capitala Niamey se vor muta la Baza Aeriană 201 de lângă Agadez. Însă Baza 201, din care SUA operează drone, este mult mai mică şi nu are capacitatea de a găzdui toate trupele, aşa că unii vor trebui să părăsească ţara din considerente logistice.

Nigerul este un centru esenţial din care SUA efectuează zboruri de informaţii, supraveghere şi recunoaştere în regiune, permiţând armatei să monitorizeze activităţile extremiste violente din ţările vecine precum Mali şi Burkina Faso.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici