SUMMITUL G20: Strângeri de mână şi zâmbete forţate între Vladimir Putin şi Barack Obama la Sankt Petersburg

Vladimir Putin şi Barack Obama şi-au strâns mâna cu răceală şi au zâmbit forţat la Sankt Petersburg, fără să poată dispersa crisparea care domină summitul G20, relatează AFP.

2139 afișări
Imaginea articolului SUMMITUL G20: Strângeri de mână şi zâmbete forţate între Vladimir Putin şi Barack Obama la Sankt Petersburg

SUMMITUL G20: Strângeri de mână şi zâmbete forţate între Vladimir Putin şi Barack Obama la Sankt Petersburg (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cina, organizată în cadrul somptuos al unui fost palat imperial, nu a făcut decât să "confirme diviziunea" cu privire la Siria, subiectul cel mai fierbinte, a anunţat pe Twitter şeful Guvernului italian, Enrico Letta.

În primele două zile ale reuniunii principalelor puteri din lume, şefii de stat au încercat să salveze aparenţele în faţa camerelor de luat vederi.

La sosirea sa, în jurul orei 13.00 GMT (16.00 ora României), joi, Barack Obama era aşteptat ca toţi ceilalţi demnitari, de preşedintele rus pe peluza Palatului Constantin, care domină Golful Finic şi este situat la 15 kilometri sud-vest de fosta capitală rusă.

Cei doi oficiali, ale căror relaţii s-au deteriorat considerabil în ultimele luni, şi-au strâns mâinile, zâmbind în faţa camerelor şi obiectivelor, şi au schimbat câteva cuvinte.

Pe scurt, întâlnirea a părut de o cordialitate forţată, comparativ, spre exemplu, cu râsetele sincere din timpul strângerii de mâini dintre Angela Merkel şi Vladimir Putin.

Cu câteva minute înaintea acestor întâlniri foarte protocolare, Merkel i-a făcut o vizită neanunţată lui François Hollande.

Cancelarul german a venit să îşi apere poziţia, timp de aproximativ 15 minute, împărtăşită de majoritatea europenilor: respingerea oricărei intervenţii militare şi prioritatea absolută acordată căii politice.

Siria nu a fost însă singurul subiect care a tensionat ambianţa.

Barack Obama şi preşedintele brazilian Dilma Rousseff au ajuns cu întârziere la cina oficială, după o întâlnire bilaterală. Cele două ţări traversează o perioadă de relaţii diplomatice reci, după dezvăluirile privind presupusa spionare a lui Rousseff de către serviciile secrete americane.

Majoritatea invitaţilor au ajuns pe jos şi în grup, în jurul orei 17.20 GMT (20.20 ora României), profitând de această scurtă plimbare pentru ultimele discuţii, de exemplu între Hollande, Merkel şi premierul britanic David Cameron.

În ceea ce îi priveşte pe Obama şi Putin, diferendele lor nu se limitează la conflictul sirian şi s-au acumulat de-a lungul mai multor luni, până în punctul în care preşedintele american a anulat un summit bilateral la Moscova în momentul în care Rusia i-a acordat azil politic fostului consultant american Edward Snowden.

La începutul lui august, preşedintele american a ironizat deschis atitudinea lui Vladimir Putin în timpul întâlnirilor bilaterale, afirmând că "seamănă cu un ştrengar care se plictiseşte în spatele clasei".

Barack Obama critică periodic legea promulgată în iunie de Vladimir Putin, care condamnă la amenzi şi în unele cazuri la închisoare "propaganda" homosexuală. El a promis să se întâlnească, vineri, la încheierea dezbaterilor G20, cu militanţii pentru drepturile homosexualilor din Sankt Petersburg.

"Sunt momente în care (ruşii) adoptă din nou gândirea Războiului Rece", a apreciat la începutul lui august preşedintele american.

În aceste condiţii, fastul etalat de Putin pentru oaspeţii săi, găzduiţi în mici palate elegante şi delectaţi joi seara cu un foc de artificii şi fragmente din Traviata, pare un pic artificial.

Doar Letta pare să fi găsit un motiv să se bucure joi seara, afirmând pe Twitter: "Vinul roşu servit la cină este franţuzesc şi vinul alb italienesc. Nu că am fi şovini dar ...".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici