"Sunt preşedinte de onoare pe viaţă", afirmă Le Pen după ce justiţia îi anulează suspendarea din FN

Jean-Marie Le Pen s-a declarat "preşedinte de onoare pe viaţă" al Frontului Naţional (extremă dreapta), după ce justiţia franceză i-a anulat joi suspendarea din partid, subliniind că justiţia a "reglat totul' într-o hotărâre "foarte clară", relatează AFP în pagina electronică.

109 afișări
Imaginea articolului "Sunt preşedinte de onoare pe viaţă", afirmă Le Pen după ce justiţia îi anulează suspendarea din FN

"Sunt preşedinte de onoare pe viaţă", afirmă Le Pen după ce justiţia îi anulează suspendarea din FN (Imagine: HEPTA)

"Eu sunt preşedinte de onoare pe viaţă. Tribunalul a reglat totul într-o singură hotărâre foarte clară", a declarat Le Pen pentru RTL.

El a argumentat că "chestionarea în viitorul Congres (FN) poate că va suprima preşedinţia de onoare pe viitor, dar nu poate să o suprime în trecut". "Am fost ales preşedinte de onoare de către Congres şi rămân pe viaţă", a insistat el.

Întrebat ce părere are despre declaraţia fiicei sale Marine Le Pen, preşedinta FN, potrivit căreia această hotărâre a justiţiei "nu schimbă nimic", Le Pen a răsouns că, dacă aşa ar fi stat lucrurile, "Marine Le Pen nu şi-ar fi dat osteneala să răspundă".

"Ceva mă deranjează în toată treaba asta, şi anume că, în momentul în care ţara se cufundă în dificultăţi de nedepăşit, principala organizaţie naţională - Frontul Naţional - se consacră de patru luni în mod exclusiv unor probleme interne şi voinţei de a suprima preşedinţia de onoare a lui Jean-Marie Le Pen", a adăugat el.

Tribunalul de Mare Instanţă de la Nanterre a anulat joi decizia Biroului Executiv al FN de a-l suspenda pe fondatorul formaţiunii, Jean-Marie Le Pen, aflat în conflict cu fiica sa, Marine Le Pen, care l-a succedat la şefia partidului, relatează Reuters.

FN a anunţat imediat că va face apel împotriva hotărârii, pronunţate pentru un motiv legat de formă, potrivit Reuters.

Fostul preşedinte al partidului antieuropean şi xenofob de extremă dreapta, în vârstă de 87 de ani, a fost suspendat la începutul lui mai, după ce a reiterat declaraţii controversate cu privire la lagăre de exterminare naziste.

Tribunalul a declarat "nulă şi neavenită" această decizie.

"Asociaţia Frontul Naţional îl va repune pe domnul Le Pen în toate drepturile care-i revin în calitate de membru şi, respectiv, în cea de preşedinte de onoare", se arată în hotărâre, obţinută de către Reuters.

"Odată cu anularea incredibilei evacuări a cărei victimă am fost, doresc acum să avansăm mai rapid către viitor", a declarat Jean-Marie Le Pen, într-un mesaj postat pe Twitter.

Avocatul său, Frédéric Joachim, a apreciat că Le Pen va putea "să reînceapă să-şi folosească biroul şi toate mijloacele care i-au fost puse la dispoziţie" şi "să participe la toate (şedinţele) organelor din care face parte în calitate de preşedinte de onoare" încă de vineri.

Vicepreşedintele FN Florian Philippot, ţinta unor atacuri dure din partea lui Jean-Marie Le Pen, a luat act de această hotărâre.

"În realitate, acest lucru nu schimbă nimic", a declarat el pentru iTELE.

Fondatorul FN va putea, astfel, să participe la Adunarea Generală extraordinară prin corespondenţă, care vizează înnoirea partidului şi statutelor acestuia, un proiect care prevede desfiinţarea preşedinţiei de onoare.

Proiectul de statut, care urmează să fie supus votului a aproximativ 40.000 de membri FN, este însoţit de o scrisoare semnată de către Marine Le Pen, care condamnă din nou afirmaţiile tatălui ei.

Textul prevede că aderarea la FN "nu este compatibilă cu nicio apartenenţă la alt partid sau grupare politică de dreapta, nici de fapt şi nici de drept", fără acordul Consiliului de Administraţie.

Această prevedere ar exclude o revenire a lui Jean-Marie Le Pen, în cazul în care acesta va crea o nouă mişcare, aşa cum a sugerat, şi-i va obliga pe ultimii săi susţinători, ca Bruno Gollnisch, să aleagă între FN şi liderul istoric al formaţiunii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici