Super Marţea: Donald Trump şi Joe Biden domină alegerile primare şi se pregătesc de o nouă confruntare

Preşedintele Joe Biden şi fostul preşedinte Donald Trump au obţinut marţi victorii în competiţiile de nominalizare la nivel statal din întreaga ţară, pregătind o revanşă istorică în alegerile generale din noiembrie, în ciuda ratingurilor scăzute de aprobare pentru ambii candidaţi, relatează Reuters.

1364 afișări
Imaginea articolului Super Marţea: Donald Trump şi Joe Biden domină alegerile primare şi se pregătesc de o nouă confruntare

Trump a câştigat voturile republicanilor - inclusiv în California şi Texas, bogate în delegaţi - îndepărtând-o pe fosta ambasadoare la ONU Nikki Haley, singura rivală rămasă, a cărei campanie nu mai are o cale viabilă spre nominalizare. Singura ei victorie de până acum din această noapte a venit în Vermont, potrivit proiecţiilor Edison Research.

După o performanţă impunătoare în 15 state în care mai mult de o treime din delegaţii republicani erau în joc în Super Marţea, Trump aproape că şi-a asigurat a treia nominalizare prezidenţială consecutivă, în ciuda faptului că se confruntă cu acuzaţii penale.

Trump şi Biden şi-au îndreptat atenţia unul asupra celuilalt pe măsură ce rezultatele deveneau clare. Într-un discurs de victorie ţinut la proprietatea sa Mar-A-Lago din Florida, Trump a atacat politicile de imigraţie ale lui Biden şi l-a numit „cel mai rău preşedinte” din istorie.

„Ziua de 5 noiembrie va rămâne în istorie ca fiind cea mai importantă zi din istoria ţării noastre”, a spus Trump.

Într-o declaraţie, Biden l-a catalogat din nou pe Trump drept o ameninţare la adresa democraţiei americane.

„Rezultatele din această seară lasă poporul american cu o alegere clară: Vom continua să mergem înainte sau îi vom permite lui Donald Trump să ne tragă înapoi în haosul, diviziunea şi întunericul care i-au definit mandatul?”, a declarat Biden.

Se aştepta ca Biden să treacă cu bine de competiţiile democrate, deşi un vot de protest în Minnesota, organizat de activişti care se opuneau susţinerii sale ferme a Israelului, a atras rezultate neaşteptat de puternice.

Votul „neangajat” din Minnesota se ridica la aproape 20% cu mai mult de jumătate din voturile estimate numărate, potrivit Edison, mai mare chiar şi decât cei 13% pe care un efort similar din Michigan i-a atras săptămâna trecută. Cu toate acestea, Biden a câştigat Minnesota şi alte 14 state, inclusiv un vot prin corespondenţă în Iowa care s-a încheiat marţi.

El a suferit o singură înfrângere, în adunarea electorală din teritoriul american Samoa Americană, unde antreprenorul Jason Palmer a obţinut 51 de voturi faţă de 40 ale lui Biden, potrivit Partidului Democrat din Samoa Americană.

O altă campanie între Trump, în vârstă de 77 de ani, şi Biden, în vârstă de 81 de ani - prima confruntare prezidenţială americană repetată din 1956 - este una pe care puţini americani par să şi-o dorească. Sondajele de opinie arată că atât Biden, cât şi Trump au cote de aprobare scăzute în rândul alegătorilor.

Imigraţia şi economia au fost principalele preocupări pentru alegătorii republicani, au arătat sondajele Edison la ieşirea de la urne din California, Carolina de Nord şi Virginia. O majoritate a alegătorilor republicani din aceste state au declarat că susţin deportarea imigranţilor ilegali. Trump, care îi denigrează frecvent pe imigranţi, a promis să organizeze cel mai mare efort de deportare din SUA.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici