Superiaht aparţinând unui miliardar rus sancţionat, scos la vânzare pentru 29,5 milioane de euro

Un broker de iahturi de lux cu sediul în SUA anunţă vânzarea unui superiaht de 51 de metri, aparţinând miliardarului rus sancţionat Igor Kesaev, pentru 29,5 milioane de euro, potrivit unui e-mail vizualizat de Reuters.

217 afișări
Imaginea articolului Superiaht aparţinând unui miliardar rus sancţionat, scos la vânzare pentru 29,5 milioane de euro

Propunerea de vânzare a iahtului MySky, care a fost dezvăluită într-un anunţ trimis prin e-mail de firma de brokeraj unor destinatari nedeclaraţi pe 14 septembrie, vine pe fondul îngrijorărilor guvernelor occidentalilor că miliardari precum Kesaev au reuşit să ocolească o serie de sancţiuni internaţionale care vizează activele lor de lux, cum ar fi iahturile.

UE şi Marea Britanie l-au sancţionat pe Kesaev în aprilie, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, UE citând implicarea sa în producţia de arme militare şi în distribuţia de tutun în Rusia, precum şi legăturile cu guvernul rus „şi cu forţele sale de securitate”. Statele Unite nu l-au sancţionat pe Kesaev, iar Trezoreria americană nu a răspuns solicitărilor de a oferi comentarii.

Sara Gioanola, o purtătoare de cuvânt a Heesen Yachts, firma cu sediul în Olanda care a construit MySky, a confirmat că Igor Kesaev l-a comandat pe acesta şi un alt iaht, numit Sky.

Reuters nu a putut să confirme în mod independent că Igor Kesaev mai deţine în mod direct MySky.

Un articol despre fiica lui Kesaev şi galeria sa de artă din ediţia de primăvară 2021 a revistei Heesen a menţionat că „familia Kesaev este bine cunoscută de Heesen, care a comandat Sky şi MySky în ultimul deceniu”.

Un purtător de cuvânt al lui Kesaev a refuzat să răspundă la întrebări despre proprietatea iahtului sau despre vânzarea sa iminentă.

Anunţul vizualizat de Reuters a fost trimis de la o adresă de e-mail a firmei Merle Wood & Associates din Fort Lauderdale, Florida, care îşi spune că este „una dintre cele mai importante firme de brokeraj de iahturi din întreaga lume”. Acesta a fost distribuit în mod privat cu un avertisment de a nu publica anunţul. Reuters nu a reuşit să determine destinatarii.

Iahtul numit MySky dispune de „interioare sofisticate ultramoderne” realizate de un cunoscut arhitect olandez, o „sală de gimnastică interioară cu climă controlată” şi o punte care poate fi folosită pentru aterizarea elicopterelor, potrivit anunţului.

Merle A. Wood, care figurează ca punct de contact în anunţul MySky, a declarat telefonic pentru Reuters că nu ştie nimic despre proprietarul iahtului şi a îndrumat Reuters către un alt broker, Burgess, pe care l-a descris ca fiind brokerul principal în vânzarea propusă. Wood a trimis toate întrebările către Burgess, care are birouri în Londra, Monaco şi alte pieţe importante.

Un purtător de cuvânt al companiei Burgess, Nicci Perides, a declarat într-un mesaj pe WhatsApp că „nu poate răspunde la întrebări despre iaht” şi a trimis întrebările către Wood, care nu a răspuns la solicitări suplimentare de comentarii.

Clara Portela, expertă în sancţiuni la Universitatea din Valencia, a declarat că, deoarece nu există sancţiuni americane împotriva lui Kesaev, companiile sau cumpărătorii americani ar putea fi implicaţi în vânzarea iahtului fără să încalce sancţiunile.

O verificare efectuată miercuri de Reuters pe site-ul Burgess a găsit MySky ca fiind disponibil pentru rezervări de charter. Începând de joi, Burgess a eliminat lista de închiriere a MySky după ce Reuters a întrebat despre acest lucru.

Anunţul Merle Wood spunea că iahtul se află în Maldive. Reuters a fotografiat nava în apele din largul republicii insulare din Oceanul Indian la începutul lunii martie, în zilele de după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie.

În ultimele luni, iahturi legate de ruşi sancţionaţi au apărut în destinaţii precum Maldive şi Turcia, în condiţiile în care autorităţile din Statele Unite, Uniunea Europeană şi Regatul Unit au impus sancţiuni şi au încercat să confişte astfel de bunuri.

Nici autorităţile din Maldive nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, care se ocupă de sancţiunile UE, a declarat că liderii europeni încurajează alte ţări să îşi alinieze politicile cu cele ale UE, dar a precizat că sancţiunile se aplică doar în cadrul jurisdicţiei UE.

Un purtător de cuvânt al Trezoreriei britanice a declarat că nu comentează cazurile individuale, dar „ia măsuri de aplicare a legii în fiecare caz raportat de suspiciune de încălcare a sancţiunilor financiare”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici