Supravieţuitorii filipinez au recurs la jafuri din cauza foametei provocate de devastările taifunului Bopha

Locuitori ai unui oraş de pe Insula Mindanao, în sudul Filipinelor, devastată de taifunul Bopha în noaptea de marţi spre miercuri, au recurs din cauza fometei la jefuirea unor magazine, a anunţat sâmbătă un oficial din domeniul securităţii.

282 afișări
Imaginea articolului Supravieţuitorii filipinez au recurs la jafuri din cauza foametei provocate de devastările taifunului Bopha

Supravieţuitorii filipinez au recurs la jafuri din cauza foametei provocate de devastările taifunului Bopha (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste scene de jaf, provocate de foamete, au avut loc la Cateel, un oraş izolat şi afectat dur de taifun, în care distribuirea unor ajutoare era paralizată, a declarat pentru AFP Cedric Daep, un oficial în domeniul securităţii publice la nivelul provinciei.

"Ajutoarele alimentare au întârziat atât de mult, încât locuitorii au pătruns cu forţa în toate imobilele rămase în picioare, căutând ceva de mâncat", a declarat Daep, trimis de Guvern să ofere asistenţă în cadrul unor operaţiuni de intervenţie.

Depozite şi magazine de produse alimentare au fost forţate în acest oraş de coastă, situat în apropiere de ochiul taifunului marţi, a preciat el.

Potrivit autorităţilor, pagube cauzate drumurilor şi podurilor de creşterea nivelului apelor şi alunecări de teren au izolat aproximativ 150.000 de persoane timp de trei zile la Cateel şi în oraşe vecine ca Baganga şi Boston, unde 97% dintre clădiri s-au prăbuşit sau au rămas fără acoperişuri.

Taifunul a ucis peste 500 de persoane, iar alte peste 400 au fost date dispărute în sudul arhipelagului, potrivit unor oficiali din domeniul securităţii.

O navă aparţinând Marinei filipineze a sosit joi la Baganga, având la bord 31 de tone de material de salvare şi 132 de voluntari, a anunţat Omar Tonsay, un purtător de cuvânt al Marinei.

Potrivit lui Daep, prioritatea în regiune este asigurarea aprovizinării persoanelor sinistrate cu hrană, apă potabilă, adăposturi şi haine. Potrivit Guvernului, peste 200.000 de persoane au rămas fără locuinţe în regiune.

ONU a propus joi "furnizarea unui ajutor umanitar şi mobilizarea unei susţineri internaţionale" destinate persoanelor afectate de taifunul Bopha.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici