Sute de manifestanţi au cerut, la Moscova şi Paris, încetarea "crimelor politice" din Rusia

Câteva sute de persoane au cerut duminică să înceteze "crimele politice" din Rusia, în cadrul a două manifestaţii, la Moscova şi Paris, în memoria unui avocat specializat în drepturile omului şi a unei jurnaliste, ucişi la 19 ianuarie în capitala rusă.

9 afișări
Imaginea articolului Sute de manifestanţi au cerut, la Moscova şi Paris, încetarea "crimelor politice" din Rusia

Sute de manifestanţi au cerut, la Moscova şi Paris, încetarea "crimelor politice" din Rusia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Circa 400 de persoane au participat la o manifestaţie în apropierea monumentului scriitorului rus Aleksandr Griboiedov (1795-1829), în centrul Moscovei, potrivit unui organizator, citat de agenţia Interfax, în timp ce aproximativ 70 de manifestanţi erau reuniţi la Paris, conform postului de radio Ecoul Moscovei.

"Cerem să înceteze crimele politice şi comanditarii crimelor care vizează avocaţi, apărători ai drepturilor sociale şi jurnalişti să fie găsiţi", a declarat una dintre organizatoarele manifestaţiei, Olga Miriasova, potrivit postului de radio independent Ecoul Moscovei.

Participanţii care au îndurat temperaturile de minus 16 grade Celsius din Moscova au cerut ca autorităţile să ancheteze mai repede dublul asasinat.

La Paris, mai mulţi ruşi care trăiesc în capitala franceză şi jurnalişti figurau printre manifestanţi, care au acuzat Kremlinul, potrivit postului Ecoul Moscovei.

Avocatul Stanislav Markelov, în vârstă de 34 de ani, şi jurnalista Anastasia Baburova, de 25 de ani, care lucra pentru bisăptămânalul Novaia Gazeta, au fost împuşcaţi mortal în centrul capitalei ruse.

Stanislav Markelov a fost ucis imediat după ce a denunţat în cursul unei conferinţe de presă eliberarea fostului colonel rus Iuri Budanov, condamnat la zece ani de închisoare în 2003 pentru că sugrumase o tânără de origine cecenă în vârstă de 18 ani.

Jurnalista a fost rănită în timp ce încerca să îl oprească pe agresor şi a murit la spital.

La sfârşitul lui ianuarie, directorul general al Unesco, Koichiro Matsuura, a cerut autorităţilor ruse să efectueze o anchetă după acest dublu asasinat, precum şi cel al lui Shafiq Amrahov, redactor-şef al unui site independent din Murmansk, împuşcat mortal la 31 decembrie.

"Aceste măsuri constituie lezări tragice ale dreptului fundamental al omului care este libertatea de exprimare şi ale altor drepturi ale omului, care sunt esenţiale pentru ca buna guvernare şi statul de drept să prevaleze", a declarat Matsuura la Paris, într-un comunicat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici