Sute de obuze de artilerie au explodat în regiunea Donbas. Tensiunile sunt tot mai ridicate în estul Ucrainei

Sute de obuze de artilerie au explodat de-a lungul liniei de contact dintre soldaţii ucraineni şi separatiştii susţinuţi de Rusia, iar mii de persoane au evacuat estul Ucrainei, sporind şi mai mult duminică temerile că regiunea instabilă ar putea declanşa o invazie rusă.

21662 afișări
Imaginea articolului Sute de obuze de artilerie au explodat în regiunea Donbas. Tensiunile sunt tot mai ridicate în estul Ucrainei

Misiunea OSCE din Ucraina raportează o continuă şi accelerată degradare a a situaţiei de securitate din Donbas. În cel mai recent raport al Misiunii, se consemnează 591 de încălcări ale acordului de încetare a focului în regiunea Doneţk, dintre care 553 au fost explozii. În regiunea Lugansk, au fost raportate 975 de incidente, dintre care 860 au fost explozii.

Liderii occidentali au avertizat că Rusia este pregătită să îşi atace vecinul, care este înconjurat de aproximativ 150.000 de soldaţi, avioane de război şi echipamente ruseşti. Rusia a desfăşurat sâmbătă exerciţii nucleare în Belarusul vecin şi are în desfăşurare exerciţii navale în largul coastei din Marea Neagră, scrie AP.

Statele Unite şi multe ţări europene susţin de luni de zile că Rusia încearcă să creeze pretexte pentru a invada. Ele au ameninţat cu sancţiuni masive şi imediate dacă o face.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să aleagă un loc unde cei doi lideri s-ar putea întâlni pentru a încerca să rezolve criza.

"Ucraina va continua să urmeze doar calea diplomatică pentru a ajunge la o soluţionare paşnică", a declarat Zelenski sâmbătă, la o conferinţă internaţională de securitate la München, în Germania. Nu a existat un răspuns oficial din partea Kremlinului.

Liderii separatişti din estul Ucrainei au ordonat sâmbătă o mobilizare militară completă şi au trimis mai mulţi civili în Rusia, care a emis aproximativ 700.000 de paşapoarte pentru locuitorii din teritoriile controlate de rebeli. Afirmaţiile potrivit cărora cetăţenii ruşi sunt puşi în pericol ar putea fi folosite ca justificare pentru o acţiune militară.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici