Secretarul britanic de Externe: „Putin nu se va opri la Ucraina. Va ataca şi anexa statele ex-sovietice. Ţările baltice sunt în pericol... şi Balcanii de Vest. Visul lui Putin este crearea Rusiei Mari”

  • Secretarul britanic de Externe avertizează că după ce va ocupa Ucraina, Putin va anexa fostele state sovietice ca Moldova, Georgia, dar şi statele baltice membre NATO ca Lituania, Letonia şi Estonia.
  • Boris Johnson a avertizat că invazia rusă va „răsuna în întreaga lume”
  • Secretarul atenţionează că şi Balcanii de Vest sunt vizaţi de pericolul rusesc.
112875 afișări
Imaginea articolului Secretarul britanic de Externe: „Putin nu se va opri la Ucraina. Va ataca şi anexa  statele ex-sovietice. Ţările baltice sunt în pericol... şi Balcanii de Vest. Visul lui Putin este crearea Rusiei Mari”

Sursa Foto-Twitter, Liz Truss

Sursa colaj foto- GOV.UK, Wikipedia Commons 

„Vladimir Putin va ataca şi alte ţări vecine dacă i se va permite să invadeze Ucraina", a avertizat secretarul de Externe al Marii Britanii, Elizabeth Truss.

În timp ce preşedintele Rusiei a făcut ieri o uriaşă demonstraţie de forţă militară cu exerciţii nucleare care implică rachete balistice, submarine şi convoaie de tancuri, Truss a lansat o ultimă cerere ca întreaga comunitate internaţională să se unească pentru a înfrunta agresiunea Moscovei, scrie Daily Mail   

Truss a declarat că dacă Putin va ataca şi ocupa Ucraina, va exista un precedent, iar acesta va fi un imbold pentru Rusia să anezeze mai multe state foste sovietice (adică Moldova, Georgia, dar şi statele baltice Lituania, Letonia şi Estonia care sunt membre NATO)

Trebuie să-l oprim pe Putin pentru că nu se va opri la Ucraina. Este foarte clar - nu vrea să preia controlul doar asupra Ucrainei, el vrea să întoarcă ceasul înapoi la mijlocul anilor 1990 sau chiar înainte de atunci”, a spus ea.


„Ţările baltice sunt în pericol... şi Balcanii de Vest. Putin şi-a exprimat public dorinţa să creeze Rusia Mare, că vrea să se întoarcă la situaţia de dinaintea prăbuşirii Uniunii Sovietice, în care Rusia avea control asupra unor zone uriaşe din Europa de Est. De aceea este atât de important ca noi şi aliaţii noştri să-i luăm faţa lui Putin. Ar putea fi Ucraina săptămâna viitoare, dar apoi care ţară va fi următoarea?"

Premierul Boris Johnson a avertizat că o invazie rusă a Ucrainei ar putea provoca „distrugerea unui stat democratic” şi „şocul va răsuna în întreaga lume”.

Vorbind astăzi la Conferinţa de securitate de la München, prim-ministrul a spus că „prevestirile sunt sumbre” din partea Rusiei cu privire la posibilitatea unei invazii în zilele următoare şi că lumea nu poate „subestima gravitatea acestui moment”.

Johnson, care s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky la summit, a declarat: „Dacă Ucraina este invadată şi copleşită, vom asista la distrugerea unui stat democratic, o ţară care a fost liberă timp de o generaţie,  o ţară cu o istorie mândră. Şi de fiecare dată când miniştrii occidentali au vizitat Kievul, au asigurat poporul Ucrainei şi pe liderii lor că vom susţine suveranitatea şi independenţa lor. Cât de goale, cât de lipsite de sens, cât de jignitoare ar părea acele cuvinte dacă în momentul în care suveranitatea şi independenţa lor vor fi puse în pericol, iar noi pur şi simplu ne vom uita în altă parte."

De la numirea ei din septembrie anul trecut,  Truss a efectuat foarte multe zboruri aeriene, ceea ce este impresionant chiar şi după standardele funcţiei sale, deoarece a combinat diplomaţia mobilă cu discuţiile comerciale şi negocierile privind Brexit - în acelaşi timp vorbind pe scurt despre femei şi egalitate.

„Poate că dorm puţin mai puţin decât obişnuiam, dar asta vreau eu să fac”, spune Truss care şi-a revenit recent după Covid.

„Ceea ce vedem în Europa ar putea fi lupta generaţiei noastre. Marea Britanie se ridică. Asta vreau să fac în acest mandat  şi asta vrea să facă primul ministru. "

Truss este considerată un favorit pentru a-l succeda pe Boris Johnson la funcţia de premier în cazul în care acesta demisionează de pe urma scandalului privind petrecerile pe timp de pandemie. Se află în fruntea sondajelor membrilor partidului conservator care sunt atraşi de ideologia ei politică neo-thatcheriţă care implică impozite reduse şi piaţă liberă.

 

Cum crede Elizabeth Truss că Margaret Thatcher ar fi făcut faţă crizei din Ucraina?

„Cred că ea ar fi făcut exact ceea ce face Boris Johnson, adică să dea dovadă de conducere, să lucreze cu aliaţii noştri americani, să lucreze cu aliaţii noştri europeni”, spune secretara. 

Tensiunile legate de mobilizarea militară a lui Putin la graniţele Ucrainei au fost agravate de confuzia Occidentului cu privire la faptul dacă este doar o cacealma menită să intimideze Kievul să renunţe la planurile de aderare la NATO, imaginea serviciilor de informaţii complicată de campaniile ruseşti de dezinformare – inclusiv afirmaţii despre retragerea trupelor ruse.

„Au fost date informaţii false că a existat un fel de retragere; nu a existat niciodată o retragere, tot ce am văzut este acumularea de trupe la graniţă şi încă credem că este foarte probabil ca Putin să invadeze şi trebuie să ne pregătim pentru asta”, avertizează Elizabeth Truss. 

Guvernele occidentale sunt pregătite pentru operaţiunea de „steag fals” care să justifice invadarea Ucrainei de către Rusia, cum ar fi afirmaţia de săptămâna trecută conform căreia Ucraina a bombardat o grădiniţă, precum şi presupusele abuzuri ale drepturilor omului ale cetăţenilor ruşi din ţară, Moscova folosind pretext de a-şi proteja minoritatea rusă şi forţele separatiste pro-ruse din Donbass. 

Pentru a contracara propaganda, Truss a dezvăluit că înfiinţează o nouă Celulă de Informare a Guvernului "Rusia-Ucraina", care se va baza pe expertiză şi pentru a expune dezinformarea. Va fi prima dată când o astfel de unitate va funcţiona după Războiul Rece.

 

Ce se va întâmpla dacă Rusia reuşeşte să ocupe Ucraina? 

Dacă trupele ruse vor ocupa Ucraina sau dacă Ucraina va capitula, Federaţia Rusă se va învecina geografic cu următoarele ţări:

  • România - judeţele din nordul României - Satu Mare, Maramureş, Suceava şi Botoşani vor fi învecinate cu Federaţia Rusă 
  • Slovacia - regiunile estice Presov şi Kosice vor fi învecinate cu Federaţia Rusă 
  • Ungaria - regiunile estice Nordul Marii Câmpii şi Ungaria de Nord - judeţele Szabolcs-Szatmar-Bereg şi Borsod-Abauj-Zemplen vor fi învecinate cu Federaţia Rusă 
  • Polonia - regiunile sud-estice Subcarpatia şi Lublin se vor învecina cu Federaţia Rusă 
  • Republica Moldova - judeţele estice Ocniţa, Soroca, Donduşeni, Floreşti, Şoldăneşti, Rezina, Orhei, Criuleni, Dubăşari, Anenii Noi, Căuşeni şi Ştefan Vodă se vor învecina cu Federaţia Rusă 

Judeţele din România enumerate mai sus vor fi cele mai expuse valurilor de imigranţi ucraineni. 

Dacă Rusia va ataca statele baltice şi ex-sovietice? 

În cazul în care Rusia invadează şi ocupă Georgia şi Moldova, probabil că nici atunci nu vor interveni forţele NATO. În scenariul ocupării Moldovei de către Rusia, judeţele Iaşi, Vaslui şi Galaţi se vor învecina cu Federaţia Rusă. 

Rusia ar avea în plan să invadeze şi Georgia după declaraţiile secretarului britanic de Externe. În 2008, Rusia a invadat Georgia şi i-a ocupat teritoriile Osetia de Sud şi Abhazia. 

Estonia, Lituania şi Letonia sunt state membre NATO. Atacarea acestora de către Federaţia Rusă,  pe baza a ceea ce a transmis secretarul britanic de externe, ar însemna automat activarea articolului 5 din tratatul NATO şi declanşarea războiului dintre NATO şi Rusia.  

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici