Sute de tone de uraniu din Irak au fost transportate în Canada

Oficialii americani şi irakieni sunt pe punctul de a finaliza ultimul capitol al desfiinţării programului nuclear al lui Saddam Hussein îndepărtând sute de tone de uraniu din principala regiune nucleară a ţării.

119 afișări
Imaginea articolului Sute de tone de uraniu din Irak au fost transportate în Canada

Sute de tone de uraniu din Irak au fost transportate în Canada (Imagine: The New York Times)

Uraniul, care a fost îndepărtat în urmă cu câteva săptămâni, a ajuns în Canada la sfârşitul săptămânii trecute, întrucât, deşi în starea actuală nu poate fi folosit pentru o bombă, acesta ar fi putut ajunge pe mâini criminale, din cauza instabilităţii regiunii, relatează The New York Times în ediţia electronică.

Cele circa 600 de tone de uraniu fuseseră depozitate în regiunea irakiană Tuwaitha, situată la aproximativ 19 kilometri sud de Bagdad. Materialul a fost cumpărat de compania canadiană Cameco, care produce uraniu şi îl vinde în întreaga lume.

"Guvernul irakian ne-a cerut ajutorul; l-am ajutat (...) Acesta este un exemplu bun de cooperare a Irakului cu companiile internaţionale de a realiza ceea ce şi-au propus", a declarat o purtătoare de cuvânt a ambasadei americane la Bagdad, Leslie Philips.

Operaţiunea reprezintă continuarea eforturilor internaţionale de îndepărtare a materialelor nucleare din statele care nu îl mai folosesc. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a ajutat o serie de state, printre care Serbia, Bulgaria şi România, să elimine uraniul îmbogăţit şi combustibilul nuclear folosit.

Materialul îndepărtat, care nu este nici pe departe ceea ce pretindea preşedintele american George W. Bush în declaraţia din 2003 că ar fi cumpărat de Saddam Hussein din Africa, este folosit în stadiul incipient al cicluclui de îmbogăţire a uraniului, în vederea obţinerii de combustibil. Numai după o intensă procesare devine uşor îmbogăţit şi este folosit ca şi combustibil pentru reactoarele nucleare, numai uraniul puternic îmbogăţit putând fi folosit la poducerea de bombe nucleare.

Etapa finală a închiderii programului nuclear al lui Saddam va fi eliminarea oricărei urme de contaminare radioactivă în regiune.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici