Taifunul Bopha s-a abătut asupra Filipinelor: 52 oameni au murit, iar numărul celor evacuaţi a ajuns la 50.000 - VIDEO

Taifunul Bopha, cel mai puternic din 2012 din Filipine, a provocat moartea a cel puţin 52 de persoane şi dispariţia altor patru, în sudul ţării, o reigune afectată de rafale violente de vânt şi inundaţii, au declarat oficiali locali şi posturi de televiziune.

498 afișări
Imaginea articolului Taifunul Bopha s-a abătut asupra Filipinelor: 52 oameni au murit, iar numărul celor evacuaţi a ajuns la 50.000 - VIDEO

Taifunul Bopha s-a abătut asupra Filipinelor: Şase oameni au murit, iar numărul celor evacuaţi a ajuns la 50.000 - VIDEO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cel mai mare bilanţ a fost înregistrat pentru moment la New Bataan, un oraş de pe insula Mindanao, unde accesul este dificil.

"Am numărat 43 de de cadavre", a declarat prin telefon o jurnalistă a postului local de televiziune ABS-CBN, Vina Araneta, care se afla într-o clădire a administraţiei, transformată provizoriu în morgă, la New Bataan.

Primarul oraşului, Lorenzo Balbin, a precizat că multe cadavre provin dintr-un sat învecinat, unde inundaţiile au afectat instalaţiile armatei.

Contactat de AFP, locotenent-colonelul Lyndon Paniza, purtător de cuvânt militar al regiunii sudice, a confirmat că o bază a fost afectată şi că un soldat s-a înecat.

Guvernul provinciei, Arturi Uy, a anunţat că un camion al armatei care transporta militari şi civili a fost luat de ape.

Oficiali de la Manilla au confirmat moartea a opt persoane în alte zone din Mindanao şi a alteia în afara insulei.

Patru pescari care se aflau în largul coastei orientale a Mindanao au fost daţi dispăruţi.

Bopha a ajuns marţi dimineaţa pe uscat în estul insulei, fiind însoţit de rafale de vânt cu viteza de 210 de kilometri pe oră şi ploi abundente.

În cursul serii, taifunul, care şi-a pierdut din intensitate, îşi urma traiectoria în Marea Sulu, după ce şi-a schimbat direcţia în cursul după-amiezii, pentru a se îndrepta către vest, potrivit serviciilor de meteorologie.

Acesta a ameninţat pentru scurt timp insulele turistice centrale Bohol, Cebu şi Negros.

Numeroşi locuitori din Mindanao încă nu aveau curent electric marţi seara.

Autorităţile au întrerupt alimentarea cu energie electrică înainte de sosirea taifunului Bopha pentru a evita producerea unor incendii sau electrocutări pe această insulă ferită de obicei de taifunuri şi locuită în mare parte de musulmani.

Peste 56.000 de persoane şi-au părăsit locuinţele situate pe malul mării, de-a lungul cursurilor de apă unde se puteau forma viituri şi în zonele expuse alunecărilor de teren, şi s-au refugiat în cele 1.000 de adăposturi publice, instalate în şcoli sau biserici.

În total, 146 de zboruri către şi din Mindanao şi insulele centrale ale arhipelagului filipinez au fost anulate începând de luni, iar peste 3.000 de pasageri ai feriboturilor au fost blocaţi pe uscat, navele primind ordinul de a rămâne în porturi, a precizat apărarea civilă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici