Taifunul Nanmadol provoacă moartea a 13 persoane în Filipine şi se îndreaptă către Taiwan

Un taifun violent, denumit Nanmadol, cel mai puternic din acest an din Filipine, a provocat moartea sau dispariţia a 13 persoane în această ţară şi se îndreaptă în prezent către Taiwan, au declarat duminică autorităţile.

129 afișări
Imaginea articolului Taifunul Nanmadol provoacă moartea a 13 persoane în Filipine şi se îndreaptă către Taiwan

Taifunul Nanmadol provoacă moartea a 13 persoane în Filipine şi se îndreaptă către Taiwan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Taifunul a lovit nordul insulei principale a arhipelagului, Luzon, şi se deplasa duminică spre Taiwan.

"Doar după ce se vor opri ploile vom găsi şi alte victime şi vor fi evaluate pagubele, pentru că vom primi informaţii de la autorităţile locale", a declarat Emilia Tadeo, din cadrul apărării civile.

Cinci persoane au murit în urma unei alunecări de teren, două au murit înecate şi alte şase au fost declarate dispărute în mare sau în apropierea râurilor ieşite din matcă, a adăugat oficialul citat.

Aproximativ 20.000 de locuitori au fost evacuaţi din zonele muntoase din nord, a precizat biroul pentru apărare civilă.

Taifunul este însoţit de ploi torenţiale şi rafale de vânt cu viteze de până la 230 de kilometri pe oră.

Nanmadol, care poartă numele unei foste capitale a Microneziei, ar urma să ajungă în Taiwan marţi, potrivit serviciilor de meteorologie din Filipine, care avertizează împotriva unei intensificări a acestui taifun în timp ce va traversa marea.

Circa 20 de taifunuri afectează Filipine în fiecare an şi provoacă de cele mai multe ori victime. Ultimele astfel de fenomene, Nock-ten şi Muifa, au provocat moartea a 70 de persoane în iulie.

Furtuna tropicală Ketsana şi taifunul Parma, formate în septembrie şi, respectiv, octombrie 2009, au provocat inundaţii grave şi moartea a peste 1.000 de persoane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici