Taiwanul critică Germania şi Uniunea Europeană: E nevoie de relaţii mai bune dacă vreţi cipuri

Europa nu poate ignora dorinţa Taiwanului de a avea "relaţii mai bune" dacă ţările UE, cum ar fi Germania, doresc să achiziţioneze tehnologii avansate de fabricare a microcipurilor de pe insulă, a declarat ministrul taiwanez de externe Joseph Wu.

2640 afișări
Imaginea articolului Taiwanul critică Germania şi Uniunea Europeană: E nevoie de relaţii mai bune dacă vreţi cipuri

Sursa foto: Twitter/ Ministry of Foreign Affairs, ROC (Taiwan)

Ministrul a pus la îndoială atracţiile pe care Europa le oferă TSMC atunci când a fost întrebat de ce liderul mondial în fabricarea cipurilor cu sediul în Taiwan nu a luat încă o decizie de a construi o nouă fabrică în Germania. 

Declaraţiile lui Wu au fost făcute în timpul călătoriei sale în Europa.

"Dacă Europa oferă stimulente pozitive şi, de asemenea, vorbeşte cu TSMC într-un mod care îi va face pe cei de la TSMC să se simtă confortabil, că investiţia lor în Europa va produce rezultate foarte bune... investiţia lor în Europa cu siguranţă nu va fi oprită de guvern", a declarat Wu pentru POLITICO.

"Chiar dacă nu suntem egoişti în a opri TSMC pentru a face investiţii în alte ţări, sperăm cu siguranţă că alte ţări care doresc să atragă TSMC pentru a face investiţii se pot gândi şi la situaţia în care se află Taiwanul, sau la poziţia TSMC în Taiwan şi la poziţia pe care o vede Taiwanul în acest peisaj geostrategic", a spus el.

În schimb, Wu a numit Japonia şi SUA, unde fabricile TSMC vor fi finalizate anul viitor, un "partener cu viziune asemănătoare", respectiv, "un partener foarte bun al Taiwanului".

"Cred că aceasta este o gândire filosofică, mai degrabă decât o politică guvernamentală de a pune condiţii pentru ca TSMC să facă investiţii în alte ţări", a declarat Wu. "Această chestiune filosofică este că, atunci când o ţară duce lipsă de cipuri pentru computere, îi va cere Taiwanului: <<ar trebui să faci asta şi ar trebui să faci aia>>, dar nu par să se gândească la o imagine mai largă a unor relaţii mai bune cu Taiwan, economice sau de altă natură."

Comentariile lui Wu reprezintă o critică ascuţită, deşi voalată, la adresa Germaniei

La apogeul pandemiei de coronavirus din 2021, ministrul german al Economiei de atunci, Peter Altmaier, i-a cerut omologului său taiwanez, Wang Mei-hua, să intervină în ceea ce priveşte aprovizionarea redusă a TSMC pentru industria auto germană, potrivit unei scrisori raportate de Reuters.

"Aş fi încântat dacă aţi putea să vă ocupaţi de această problemă şi să subliniaţi importanţa capacităţilor suplimentare de semiconductori pentru industria auto germană pentru TSMC", se arată în scrisoarea scrisă de Altmaier, un membru cheie în guvernul Angelei Merkel, care a acordat prioritate comerţului cu China.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici