Talibanii continuă negocierile cu Hamid Karzai şi Abdullah Abdullah pentru un guvern de uniune. Reprezentant taliban: Sistemul politic este evident

  • Liderii Mişcării talibanilor continuă negocierile cu Hamid Karzai şi Abdullah Abdullah pentru formarea unui guvern de uniune în Afganistan.
  • Mişcarea talibanilor ar vrea să obţină susţinere pentru crearea unui consiliu guvernamental de uniune naţională.
9024 afișări
Imaginea articolului Talibanii continuă negocierile cu Hamid Karzai şi Abdullah Abdullah pentru un guvern de uniune. Reprezentant taliban: Sistemul politic este evident

Talibanii continuă negocierile cu Hamid Karzai şi Abdullah Abdullah pentru un guvern de uniune. Reprezentant taliban: Sistemul politic este evident

Mişcarea talibanilor afgani continuă negocierile cu fostul preşedinte Hamid Karzai şi cu Abdullah Abdullah, liderul Consiliului afgan pentru Reconciliere Naţională, pe tema formării unui guvern de uniune naţională în Afganistan.

Oficiali de la Kabul au declarat miercurea trecută că au existat contacte cu Hamid Karzai şi Abdullah Abdullah. Negocierile politice au continuat sâmbătă şi duminică, cu participarea mollahului Abdul Rahman Mansour, pe care talibanii îl consideră guvernatorul interimar al oraşului Kabul, a lui Hamid Karzai, care a fost preşedinte al Afganistanului din 2001 până în 2014, şi a lui Abdullah Abdullah, liderul Consiliului pentru Reconciliere Naţională, potrivit cotidianului The New York Times şi publicaţiei The Hill.

Mişcarea talibanilor afgani ar vrea să obţină susţinerea unor politicieni afgani pentru crearea unui consiliu guvernamental, a declarat Waheedullah Hashimi, un reprezentant al talibanilor. Waheedullah Hashimi a explicat că liderul Mişcării talibanilor, Haibatullah Akhundzada, probabil va coordona viitorul consiliu executiv de pe o poziţie aflată deasupra acestei entităţi. „Poate că unul dintre adjuncţii lui Akhundzada va avea rolul de preşedinte", a explicat reprezentantul Mişcării talibanilor, Haibatullah Akhundzada, liderul suprem al Mişcării talibanilor afgani, are trei adjuncţi - Mawlavi Yaqoob, fiul mollahului Omar, Sirajuddin Haqqani, liderul grupului islamist Reţeaua Haqqani, şi mollahul Abdul Ghani Baradar, liderul Biroului politic taliban, cu sediul în Doha, Qatar.

Nu va fi un sistem politic democratic, întrucât un astfel de sistem nu are niciun fundament în ţara noastră. Nu vom discuta ce tip de sistem politic vom aplica în Afganistan, deoarece este evident - este Legea islamică, Sharia", a explicat Waheedullah Hashimi.

Insurgenţii talibani afgani au ocupat numeroase provincii din Afganistan, inclusiv zone din capitala ţării, Kabul. În zona Aeroportului din Kabul s-au înregistrat luni schimburi de focuri, în contextul eforturilor internaţionale de evacuare, iar un agent de securitate afgan a fost ucis.

Preşedintele Ashraf Ghani a părăsit Afganistanul şi se află în Emiratele Arabe Unite. Mişcarea talibanilor afgani a anunţat o amnistie pentru toţi funcţionarii din cadrul fostei Administraţii de la Kabul şi a cerut reluarea activităţilor instituţiilor.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, şi-a atras critici dure pe plan intern şi la nivel internaţional din cauza retragerii în mod brusc a trupelor din Afganistan. Prim-vicepreşedintele afgan Amrullah Saleh a declarat că el este acum preşedintele interimar "legitim" al Afganistanului, semnalând că va organiza rezistenţa armată contra insurgenţilor talibani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici