Tarek Aziz şi "Ali Chimicul", condamnaţi la şapte ani de închisoare

Fostul vicepremier irakian Tarek Aziz şi Ali Hassan al-Majid, alias "Ali Chimicul", văr al fostului dictator irakian Saddam Hussein, au fost condamnaţi la şapte ani de detenţie fiecare, pentru crimele comise împotriva etnicilor kurzi în anii 1980.

23 afișări
Imaginea articolului Tarek Aziz şi "Ali Chimicul", condamnaţi la şapte ani de închisoare

Tarek Aziz şi "Ali Chimicul", condamnaţi la şapte ani de închisoare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Înalta Curte Penală din Irak l-a condamnat duminică pe fostul vicepremier al regimului Saddam Hussein, Tarek Aziz, la o pedeapsă cu închisoarea de şapte ani pentru rolul pe care l-a avut în crimele comise împotriva kurzilor şiiţi în anii 1980, a anunţat televiziunea de stat Iraqiya. Tribunalul, cu sediul la Bagdad, l-a condamnat, de asemenea, pe Ali Hassan al-Majid, cunoscut şi ca "Ali Chimicul", tot la şapte ani închisoare pentru aceleaşi crime.

"Ali Hassan al-Majid, vă condamn la şapte ani de închisoare", a declarat judecătorul Mahmud Saleh Salmane, după care a adăugat "Tarek Aziz Issa, vă condamn la şapte ani de închisoare".

Cei doi făceau parte dintr-un grup de opt persoane judecate pentru rolul pe care l-au jucat în evacuarea forţată a kurzilor din provinciile Kirkuk şi Diyala, în anii 1980.

Ei au fost acuzaţi pentru "deportarea lor", confiscarea bunurilor acestora, utilizarea lor pentru testarea unor arme chimice şi folosirea acestora ca scuturi umane pe frontul de luptă cu Iranul" (1980-1988). Mai mulţi deputaţi kurzi se aflau în sală la anunţarea verdictului.

Tarek Aziz a fost condamnat pentru prima oară în martie, la o pedeapsă de 15 ani de închisoare pentru "crime împotriva umanităţii", în cazul execuţiei unui număr de 42 de comercianţi, în 1992, sub acuzaţia speculării preţurilor unor produse alimentare.

"Ali Chimicul", supranumit astfel deoarece a ordonat utilizarea armelor chimice împotriva kurzilor în anii 1980, a fost condamnat în cadrul acestui proces la 15 ani de închisoare. El a fost deja condamnat la moarte în alte trei procese.

Singurul creştin din rândul colaboratorilor apropiaţi ai lui Saddam Hussein, Tarek Aziz, născut în 1936, s-a predat trupelor americane la sfârşitul lui aprilie 2003, după înlăturarea regimului Saddam Hussein. El este încarcerat într-o închisoare din apropiere de Bagdad, în pofida apelurilor la eliberare ale familiei sale pentru motive medicale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici