Ţările UE, obligate să primească partenerii cetăţenilor comunitari

Persoanele din afara Uniunii Europene care sunt căsătorite cu cetăţeni ai UE trebuie să poată locui în ţara în care trăiesc partenerii lor, a decis Curtea Europeană de Justiţie vineri.

21 afișări
Imaginea articolului Ţările UE, obligate să primească partenerii cetăţenilor comunitari

Ţările UE, obligate să primească partenerii cetăţenilor comunitari (Imagine: Mediafax/AFP)

Decizia va exercita presiune asupra statelor UE, care au limitat drepturile partenerilor rezidenţilor pentru a atenua rata de imigrare.

Curtea Europeană de Justiţie a decis în favoarea a patru bărbaţi de originte africană căsătoriţi cu cetăţeni irlandezi, cărora li s-a refuzat şederea în ţară.

Ministerul de Justiţie din Irlanda susţine că legislaţia ţării permite acordarea unor permise de acest gen doar soţilor sau soţiilor care au rezidenţă în alte state membre UE.

"Soţul sau soţia de origine non-comunitară a unui cetăţean al UE se poate muta şi locui în Uniunea Europeană fără a fi rezident legal al unui stat membru", se arată în decizie.

Unul dintre cazurile o vizează pe Blaise Metock, originară din Camerun, care a sosit în Irlanda în 2006 după ce s-a căsătorit cu un compatriot, Ngo Ikeng. Femeia locuia în Irlanda şi obţinuse cetăţenia britanică. Cererea sa pentru obţinerea azilului şi a permisului de şedere au fost respinse. Apelul său a ajuns la Înalta Curte de Justiţie din Irlanda care a solicitat o decizie din partea Curţii Europene de Justiţie.

Într-un alt caz, Henry Igbonanusi a fost deportat în Nigeria anul trecut, cu toate că era căsătorit cu o poloneză care avea permis de şedere în Irlanda.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici