Tatuajele cu Nelson Mandela sunt tot mai răspândite în Africa de Sud la un an de la moartea acestuia - FOTO

Fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela a devenit, la un an de la moartea sa, una dintre figurile preferate pentru cei care optează pentru un tatuaj, alături de Iisus şi Marilyn Monroe.

211 afișări
Imaginea articolului Tatuajele cu Nelson Mandela sunt tot mai răspândite în Africa de Sud la un an de la moartea acestuia - FOTO

Tatuajele cu Nelson Mandela sunt tot mai răspândite în Africa de Sud la un an de la moartea acestuia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La 5 decembrie 2013, când Mandela a decedat la vârsta de 95 de ani, Mpumelelo, în vârstă de 27 de ani, a decis să se tatueze. "Este artistic şi este o amintire pentru toată viaţa. Într-o zi le voi explica şi copiilor mei", a declarat el.

După trei ore de incizie şi un cost considerabil de 364 de euro, respectiv cât un salariu de muncitor, el contemplă rezultatul într-o oglindă şi se declară mulţumit. "Este exact ce voiam, merită", a declarat el.

Mpumelelo nu este singur. Din Johannesburg şi până în Cape Town, saloanele de tatuaj remarcă această modă Mandela. Nu este vorba doar despre tatuaje cu figura lui Mandela, ci şi cu frazele celebre rostite de acesta, aforisme precum: "Am parcurs acest drum lung către libertate. Am încercat să nu ezit".

"Devine într-adevăr popular în acest zile", mărturiseşte Chris De Villiers, artist la un salon de tatuaj din Cape Town. "Şi nu a devenit aşa de la o zi la alta, ci a crescut lent şi sigur".

Nadia Smith, angajată la un alt salon din Johannesburg susţine că a realizat cinci tatuaje Mandela de la moartea liderului sud-african.

"Am fost întotdeauna un fan al lui. El a trecut prin încercări şi a continuat să meargă înainte", afirmă Marcel Bosthumus, în vârstă de 21 de ani, venit dintr-un mic oraş minier pentru a-şi face un tatuaj.

Să ai un tatuaj cu Mandela, aşa cum alţii îşi tatuează delfini sau trandafiri sau capete de mort, te încurajează să îi urmezi exemplul fostului şef de stat.

"Lecţia cea mai importantă pe care mi-a servit-o este că trebuie să ierţi pentru a avansa", explică Leeshan Ramasamy, în vârstă de 42 de ani.

Militant antiapartheid când era student, Leeshan a ales ca model un portret al lui Mandela, cu zâmbetul pe buze, îmbrăcat într-una dintre cămăşile africane colorate pe care le purta în timpul preşedinţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici