Temeri pentru securitatea nucleară după un bombardament la centrala atomică Zaporojie

Operatorul de stat ucrainean de energie nucleară Energoatom a acuzat forţele ruseşti că au lovit centrala Zaporojie şi că au folosit complexul ca punct de pregătire pentru a lovi ţinte din apropiere, scrie CNN.

333 afișări
Imaginea articolului Temeri pentru securitatea nucleară după un bombardament la centrala atomică Zaporojie

Vineri, au răsunat explozii la complexul nuclear Zaporojie, cel mai mare de acest tip din Europa, reaprinzând temerile privind un potenţial dezastru. Moscova şi Kievul s-au acuzat reciproc de bombardarea centralei, care a fost preluată de forţele ruse la începutul lunii martie, împreună cu oraşul Enerhodar, unde se află complexul.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Moscova pentru atac, calificând loviturile drept o "crimă neruşinată" şi un "act de teroare".

Ministerul rus al Apărării a negat afirmaţia, spunând că ucrainenii au efectuat trei lovituri de artilerie asupra uzinei şi a zonei înconjurătoare.

Trupele ruse au forţat managerii acesteia să lucreze "sub ameninţarea armelor" după ce au capturat centrala la 5 martie, potrivit oficialilor ucraineni din domeniul nuclear. O săptămână mai târziu, Kremlinul a trimis oficiali şi tehnicieni de la agenţia nucleară de stat a Rusiei pentru a ajuta la efectuarea de reparaţii şi la gestionarea instalaţiei.

De atunci, personalul ucrainean şi cel rusesc lucrează unul alături de celălalt, iar comunicarea cu lumea exterioară a fost intermitentă.

Energoatom a declarat vineri că bombardamentele ruseşti au lovit în interiorul şi în jurul complexului nuclear şi au avariat o instalaţie de preluare a apei, întrerupând alimentarea cu energie şi apă a unei mari părţi din Enerhodar.

"Trei lovituri au fost înregistrate direct în zona staţiei", a declarat agenţia ucraineană, susţinând că una dintre ele a fost "în apropierea uneia dintre unităţile de putere unde se află reactorul nuclear".

CNN nu a putut verifica afirmaţiile privind pagubele de la centrală, care ocupă un amplasament mare. O mare parte din recentele incendii ruseşti din zonă au provenit din apropierea centralei şi nu este clar dacă părţi ale instalaţiei nucleare au fost lovite accidental.

Energoatom a declarat sâmbătă că centrala este operaţională, iar personalul ucrainean de la staţie a continuat să lucreze pentru a asigura siguranţa radiaţiilor.

Procurorii ucraineni au deschis o anchetă privind incidentul.

Pericolul exact reprezentat de exploziile din interiorul şi din jurul centralei nucleare din Zaporojie rămâne neclar.

Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a declarat marţi, într-un interviu acordat The Associated Press, că situaţia de la centrală a fost "complet scăpată de sub control". "Fiecare principiu al securităţii nucleare a fost încălcat", a spus el, făcând apel la Rusia şi Ucraina să permită experţilor să viziteze situl. "Ceea ce este în joc este extrem de serios şi extrem de grav şi periculos".

Mai mulţi oficiali occidentali şi ucraineni cred că Rusia foloseşte acum uriaşa instalaţie nucleară ca pe o fortăreaţă pentru a-şi proteja trupele şi pentru a organiza atacuri, deoarece presupun că Kievul nu va riposta şi nu va risca o criză.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici