Tensiuni între Julian Assange şi un fost reprezentant WikiLeaks care ar fi distrus mii de documente

Tensiunile între fondatorul WikiLeaks Julian Assange şi fostul purtător de cuvânt al site-ului Daniel Domscheit-Berg s-au amplificat, după ce acesta ar fi distrus mii de documente nepublicate aparţinând site-ului, care par să fie pierdute definitiv, relatează Der Spiegel.

296 afișări
Imaginea articolului Tensiuni între Julian Assange şi un fost reprezentant WikiLeaks care ar fi distrus mii de documente

Fondatorul WikiLeaks Julian Assange (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Domscheit-Berg susţine că a distrus peste 3.500 de documente nepublicate, obţinute de la informatori necunoscuţi. Aceste documente au fost stocate pe serverul WikiLeaks până la sfârşitul verii lui 2010, când fostul purtător de cuvânt a părăsit organizaţia, luându-le cu el la plecare. În prezent, el afirmă că acestea au fost "distruse zilele trecute, pentru ca sursele să nu fie compromise", adăugând că Assange nu poate garanta manipularea sigură a documentelor.

Potrivit Der Spiegel, documentele din baza de date includeau o listă cu numele suspecţilor de terorism care nu au voie să urce în vreun avion aparţinând Guvernului Statelor Unite. În plus, Assange afirmă că baza de date mai conţinea şi documente cu informaţii din interior legate de 20 de organizaţii de extremă-dreapta, o informaţie neconfirmată de Domscheit-Berg. Assange a cerut publicarea acestor informaţii încă de la începutul anului.

Sâmbătă, o declaraţie aparent a lui Assange a fost postată pe site-ul WL Central, care susţine WikiLeaks. Declaraţia îl critică dur pe Domscheit-Berg şi sugerează că acesta a păstrat relaţii prea strânse cu agenţii de informaţii şi poliţia. Declaraţia repetă şi acuzaţii mai vechi ale lui Assange la adresa lui Domscheit-Berg, ca cea potrivit căreia acesta a utilizat în mod ilicit discuţii interne din WikiLeaks în cartea sa "Inside WikiLeaks", care nu-l prezintă pe Assange într-o lumină pozitivă.

Într-o a doua declaraţie postată sâmbătă, Domscheit-Berg este acuzat, din nou, că a "furat" informaţia transmisă de surse anonime şi că a comis acte de "sabotaj" împotriva WikiLeaks.

De ceva timp, el a promovat OpenLeaks, o platformă ca alternativă la WikiLeaks. Dar după ce a prezentat proiectul celui mai important grup de hackeri din Germania, Chaos Computer Club (CCC), Domscheit-Berg a fost criticat dur de Andy Muller-Maguhn, purtătorul de cuvânt al grupului, care şi-a exprimat rezervele faţă de integritatea fostului purtător de cuvânt al WikiLeaks. Ulterior, grupul a hotărât să îl dea afară pe Domscheit-Berg din rândul său, declanşând o adevărată dezbatere între hackerii germani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici