Tensiuni între Rusia şi Iran din cauza unei declaraţii privind insulele disputate din Golful Persic

Iranul l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Rusiei după ce Moscova şi ţările arabe au publicat la începutul acestei săptămâni o declaraţie comună prin care contestă pretenţiile Iranului privind insulele disputate din Golful Persic, a relatat duminică presa de stat.

3807 afișări
Imaginea articolului Tensiuni între Rusia şi Iran din cauza unei declaraţii privind insulele disputate din Golful Persic

Serghei Lavrov (S) şi Hossein Amirabdollahian (D) | Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Agenţia de ştiri iraniană IRNA a declarat că diplomatul rus a fost convocat sâmbătă şi i s-a dat o notă pe care trebuie să o înmâneze Moscovei, în care Teheranul protestează faţă de declaraţia celui de-al şaselea Forum de cooperare arabo-rusă, emisă în Maroc, care a cerut o soluţie paşnică pentru rezolvarea conflictului dintre Iran şi Emiratele Arabe Unite cu privire la insulele disputate din Golful Persic, informează AP.

Anterior, sâmbătă, ministrul iranian de Externe, Hossein Amirabdollahian, i-a spus lui Serghei Lavrov la telefon că "respectarea suveranităţii şi integrităţii ţărilor se numără printre principiile de bază în legăturile dintre naţiuni", a precizat IRNA.

Aceasta a fost a doua oară în acest an când Iranul a chemat un emisar rus în semn de protest faţă de comentariile privind insulele disputate. Teheranul l-a convocat pe ambasadorul rus în iulie din cauza unei declaraţii similare.

Astfel de dispute diplomatice sunt un eveniment rar întâlnit între cele două ţări, care şi-au aprofundat legăturile de când Putin a invadat Ucraina, Iranul furnizând Rusiei drone care au fost folosite cu efecte devastatoare.

De asemenea, ambele ţări sunt susţinători puternici ai preşedintelui Bashar Assad în războiul din Siria.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici