Războiul Israel - Hamas. Armata israeliană face presiuni pentru controlul în nordul Fâşiei Gaza. Biden şi Netanyahu discută perspectivele conflictului

Armata israeliană luptă pentru a prelua controlul deplin al nordului Gazei de la militanţii Hamas, în timp ce liderii americani şi israelieni au discutat despre perspectivele războiului care durează de 11 săptămâni, după ce Consiliul de Securitate al ONU a făcut apel la mai mult ajutor pentru enclavă.

435 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel - Hamas. Armata israeliană face presiuni pentru controlul în nordul Fâşiei Gaza. Biden şi Netanyahu discută perspectivele conflictului

UPDATE Raport: Israelul se gândeşte să nu-i ucidă pe şefii Hamas, ci să-i deporteze pentru a elibera ostaticii şi a pune capăt războiului

Se pare că Israelul ia în considerare opţiunea de a nu-i ucide pe liderii Hamas din Gaza Yahya Sinwar şi Muhammad Deif, dacă şi când va apărea ocazia, acordându-le un fel de imunitate şi deportându-i în Qatar sau în altă ţară, ca parte a unei soluţii care ar asigura eliberarea tuturor ostaticilor reţinuţi în Gaza şi ar pune capăt războiului împotriva grupului terorist.

Subliniind că aceasta este o opţiune pe termen lung, care nu este relevantă în acest moment, Kan citează o sursă care spune că orice astfel de plan nu trebuie să dăuneze obiectivului declarat de dezmembrare a conducerii şi a capacităţilor militare ale Hamas.

O altă sursă este citată spunând că "deportarea conducerii Hamas în străinătate nu contrazice obiectivele de război".

UPDATE IDF dezvăluie o reţea masivă de tuneluri Hamas în Jabaliya, Gaza, unde a găsit cadavrele a 5 ostatici 

IDF dezvăluie o reţea de tuneluri de mari dimensiuni a Hamas în tabăra Jabaliya din nordul Gaza, unde au fost recuperate la începutul acestei luni cadavrele a cinci ostatici israelieni.

Trupele Brigăzii 551 şi ale Unităţii 504 a Serviciului de Informaţii Militare au condus operaţiunea de recuperare a trupurilor soldaţilor Warrant Officer Ziv Dado, Cpl. Nik Beizer şi Sgt. Ron Sherman, precum şi a civililor Elia Toledano şi Eden Zacharia.

Întreaga reţea avea o dimensiune de aproximativ un kilometru pătrat.
 
În tunel au fost găsite, de asemenea, arme şi infrastructura folosită pentru fabricarea armelor, precizează IDF.

UPDATE Trupele IDF au găsit un depozit de arme Hamas ascuns într-o şcoală din Gaza City transformată în adăpost

Într-o şcoală care servea drept adăpost în cartierul Sheikh Radwan din oraşul Gaza, trupele Brigăzii blindate 401 şi ale unităţii de comando Shayetet 13 din cadrul Marinei Militare s-au luptat cu bărbaţi înarmaţi ai Hamas şi au găsit o ascunzătoare de arme, potrivit IDF.

IDF spune că forţele au făcut un raid asupra şcolii după ce au primit informaţii despre agenţi Hamas în zonă, ucigând mulţi dintre ei în acest proces, în timp ce alte zeci de persoane s-au predat.

IDF afirmă că zeci de luptători Hamas care s-au predat şi au fost interogaţi de ofiţerii Unităţii 504 a Direcţiei de Informaţii la faţa locului au fost duşi în Israel pentru interogatorii suplimentare.

UPDATE Betleemul se roagă pentru o încetare a focului de Crăciun, în timp ce războiul continuă

Biserica Naşterii Domnului, în mod normal plină de turişti şi pelerini, este liniştită, chiar şi în timpul unei slujbe de duminică din decembrie. Reverendul Munther Isaac a declarat pentru Sky News că "este imposibil să sărbătorim cu un genocid care are loc în ţara noastră împotriva poporului nostru".

UPDATE Macron îşi exprimă "marea îngrijorare" în legătură cu parohia catolică din Gaza

Preşedintele Emmanuel Macron şi-a exprimat "marea îngrijorare" în legătură cu o parohie catolică din Gaza, devastată de război, în faţa Patriarhului latin al Ierusalimului, a anunţat duminică biroul său. Cu o zi înainte, el a vorbit la telefon cu cardinalul Pierbattista Pizzaballa pentru a discuta despre "situaţia tragică" din această zonă de la izbucnirea războiului dintre Israel şi militanţii Hamas.

"Sute de civili de toate confesiunile (...) trăiesc sub bombe şi gloanţe de mai bine de două luni, în timp ce credincioşi şi călugăriţe au grijă de bolnavi, bătrâni sau persoane cu dizabilităţi", a declarat Macron.

Patriarhia Latină din Ierusalim a declarat pe 16 decembrie că un soldat israelian a împuşcat "cu sânge rece" o mamă şi o fiică creştine în incinta singurei biserici catolice din Fâşia Gaza.

UPDATE Netanyahu respinge informaţiile potrivit cărora SUA au convins Israelul să nu extindă ofensiva din Gaza

În timpul unei reuniuni săptămânale a cabinetului de duminică, prim-ministrul israelian Binyamin Netanyahu a respins rapoartele potrivit cărora SUA ar fi convins Israelul să nu îşi extindă operaţiunile militare din Gaza.

"Israelul este o naţiune suverană", a declarat Netanyahu. "Deciziile noastre militare se bazează pe propriile noastre calcule".

UPDATE Israelul loveşte Jabalia în nordul Fâşiei Gaza

Israelul a bombardat peste noapte zone din Jabalia, în nordul Fâşiei Gaza, iar luptele au continuat până duminică dimineaţa, au declarat locuitorii şi mass-media palestiniene.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Jonathan Conricus, a indicat anterior că forţele israeliene erau aproape de a avea controlul operaţional asupra nordului Fâşiei Gaza.

UPDATE Nouă soldaţi ucişi în Gaza ridică bilanţul militar la 152 de morţi, potrivit armatei israeliene

Armata israeliană a anunţat că nouă soldaţi au fost ucişi sâmbătă în Gaza, ridicând la 152 numărul total al morţilor în teritoriu de la începutul asaltului terestru pe 27 octombrie.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Sâmbătă, un fum gros era deasupra oraşului nordic Jabalia, iar locuitorii au raportat bombardamente aeriene persistente şi bombardamente de la tancurile israeliene, despre care au spus că au intrat mai mult în oraş, scrie Reuters.

Preşedintele american Joe Biden şi premierul israelian Benjamin Netanyahu au discutat despre „obiectivele şi etapizarea” operaţiunilor militare ale Israelului, despre necesitatea de a proteja vieţile civililor şi de a asigura eliberarea ostaticilor grupării militante palestiniene, a precizat Casa Albă.

Netanyahu „a precizat clar că Israelul va continua războiul până când toate obiectivele sale vor fi pe deplin îndeplinite”, a precizat biroul său.

Principalul aliat al Israelului şi-a menţinut sprijinul, exprimându-şi în acelaşi timp îngrijorarea cu privire la numărul tot mai mare de victime şi la criza umanitară din Gaza dens populată. Oficialii americani au declarat că se aşteaptă ca Israelul să treacă în curând la o fază de mai mică intensitate, cu operaţiuni care să vizeze conducerea Hamas şi infrastructura acesteia.

Biden a declarat reporterilor că „nu a cerut o încetare a focului”, în timp ce biroul lui Netanyahu a declarat că acesta i-a mulţumit lui Biden pentru poziţia SUA în Consiliul de Securitate al ONU.

Consiliul a evitat vineri, după zile de dispute, o ameninţare de veto din partea SUA, eliminând dintr-un proiect de rezoluţie un apel la încetarea imediată a războiului şi diluând controlul israelian asupra livrărilor de ajutoare. Statele Unite şi Israelul se opun unei încetări a focului, susţinând că aceasta ar permite Hamas, susţinut de Iran, să se regrupeze şi să se reînarmeze.

Washingtonul s-a abţinut de la declaraţia finală, care îndeamnă la măsuri pentru a permite „accesul umanitar sigur, neîngrădit şi extins” în Gaza şi „condiţii pentru o încetare durabilă” a luptelor.

Bilanţul palestinian a ajuns la 20.258 de morţi, a anunţat sâmbătă Ministerul palestinian al Sănătăţii, iar alte mii de cadavre ar fi prinse sub dărâmături. Aproape toţi cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza au fost strămutaţi.

Israelul a declarat duminică că 154 dintre soldaţii săi au fost ucişi de când a lansat incursiunea terestră ca răspuns la ravagiile Hamas din 7 octombrie în Israel, în care militanţii au ucis 1.200 de persoane şi au luat 240 de ostatici.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici