Tensiunile dintre Putin şi Medvedev, exacerbate de criza economică

Tensiunile dintre premierul rus, Vladimir Putin, şi succesorul pe care şi l-a ales la preşedinţie, Dmitri Medvedev, sunt exacerbate de criza economică, cei doi lideri fiind supuşi presiunilor pentru a arăta că ţin situaţia sub control, relatează Time, în ediţia electronică.

15 afișări
Imaginea articolului Tensiunile dintre Putin şi Medvedev, exacerbate de criza economică

Tensiunile dintre Putin şi Medvedev, exacerbate de criza economică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ultimul şi cel mai puternic semn al acestor tensiuni, potrivit unor experţi, a fost anunţul făcut de Kremlin în februarie cu privire la crearea unui grup consultativ de manageri care să sprijine Guvernul în contextul crizei economice. Experţii consideră că Medvedev va folosi grupul de birocraţi care-i sunt loiali pentru a acoperi funcţiile părăsite de apropiaţii lui Putin, consideraţi vinovaţi pentru politicile care au condus la criză. "Medvedev îşi contruieşte propria bază de putere, până la un anumit punct", susţine Aleksandr Hramcihin, din cadrul Institutului pentru Analiză Politică şi Militară din Moscova.

În discursul său adresat celor 100 de noi consilieri, Medvedev a spus că "rezerva" de manageri a fost creată pentru că "apariţia unor nume noi în anumite funcţii din ţară este lentă". O examinare a acestora, însă, arată că influenţa lui Putin este departe de a se diminua. Aproape două treimi dintre aceştia lucrează deja în autorităţile regionale sau federale sau deţin pospturi în ocompanii de stat. Astfel, Hramcihin declară că "nu se ştie câtă independenţă vor avea ei faţă de Putin".

O altă dovadă a tensiunilor ar fi, potrivit cotidianului rus Vremia Novostei, faptul că Medvedev a "criticat cabinetul (lui Putin - n. red.) pentru o anumită lentoare în sprijinirea adevăratului sector al economiei", iar Putin "a răspuns imediat criticându-l" pe Medvedev.

Poate mai semnificativ, de asemenea, este faptul că Medvedev se distanţează cu paşi mici, dar simbolici, de stilul de conducere autoritară impus de Putin. "Poate există o mică tensiune între Putin şi Medvedev, dar aceasta este foarte redusă", afirmă Hramcihin.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici