Prima pagină » Știri externe » Teoria „fetei frumoase” privind revoluţiile, confirmată de evenimentele din R. Moldova

Teoria „fetei frumoase” privind revoluţiile, confirmată de evenimentele din R. Moldova

Căderea regimului comunist din Republica Moldova a fost rezultatul alegerilor anticipate, dar reprezintă şi o altă confirmare a teoriei "fetei frumoase" privind revoluţiile, comentează cotidianul britanic The Times, în ediţia electronică.
12 aug. 2009, 12:49, Știri externe

Potrivit acestei teorii, rebeliunile populare au şanse de câştig doar în cazul în care cele mai frumoase tinere ale ţării ies în stradă. Ideea este aceea că până şi bărbaţii cei mai indiferenţi din punct de vedere politic vor să fie acolo unde sunt acestea, masa critică astfel creată făcând ca regimul să-şi piardă încrederea în abilitatea sa de a domina.

Alegerile din Republica Moldova au fost o reluare a scrutinului din aprilie, în urma căruia 10.000 de persoane au demonstrat împotriva conducerii comuniste. Printre organizatorii protestului paşnic din prima zi s-a aflat şi Natalia Morar, care a îndemnat la luarea unei poziţii în favoarea democraţiei, prin intermediul site-urilor de socializare online. Natalia este tânără şi atrăgătoare, dar ea expune limitările teoriei, afirmând că, dincolo de frumuseţe, este nevoie de inteligenţă, angajament şi curaj.

Teoria este valabilă şi în alte state din fosta Uniune Sovietică, comentează publicaţia, dând drept exemplu "revoluţia portocalie" din Ucraina, având în centru figura actualului premier Iulia Timoşenko, sau "revoluţia trandafirilor" din Georgia.

Iulia Timoşenko