Teoria "fetei frumoase" privind revoluţiile, confirmată de evenimentele din R. Moldova

Căderea regimului comunist din Republica Moldova a fost rezultatul alegerilor anticipate, dar reprezintă şi o altă confirmare a teoriei "fetei frumoase" privind revoluţiile, comentează cotidianul britanic The Times, în ediţia electronică.

245 afișări
Imaginea articolului Teoria "fetei frumoase" privind revoluţiile, confirmată de evenimentele din R. Moldova

Natalia Morari

Potrivit acestei teorii, rebeliunile populare au şanse de câştig doar în cazul în care cele mai frumoase tinere ale ţării ies în stradă. Ideea este aceea că până şi bărbaţii cei mai indiferenţi din punct de vedere politic vor să fie acolo unde sunt acestea, masa critică astfel creată făcând ca regimul să-şi piardă încrederea în abilitatea sa de a domina.

Alegerile din Republica Moldova au fost o reluare a scrutinului din aprilie, în urma căruia 10.000 de persoane au demonstrat împotriva conducerii comuniste. Printre organizatorii protestului paşnic din prima zi s-a aflat şi Natalia Morar, care a îndemnat la luarea unei poziţii în favoarea democraţiei, prin intermediul site-urilor de socializare online. Natalia este tânără şi atrăgătoare, dar ea expune limitările teoriei, afirmând că, dincolo de frumuseţe, este nevoie de inteligenţă, angajament şi curaj.

Teoria este valabilă şi în alte state din fosta Uniune Sovietică, comentează publicaţia, dând drept exemplu "revoluţia portocalie" din Ucraina, având în centru figura actualului premier Iulia Timoşenko, sau "revoluţia trandafirilor" din Georgia.

Iulia Timoşenko

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici