The Independent: Situaţia romilor din Ungaria riscă să genereze probleme de ordin social şi economic

Tensiunile din Ungaria privind comunităţile de romi reprezintă o problemă majoră, iar imposibilitatea integrării acestui grup etnic riscă să prăbuşească structurile sociale, economia şi piaţa muncii din Ungaria, comentează publicaţia britanică The Independent on Sunday.

624 afișări
Imaginea articolului The Independent: Situaţia romilor din Ungaria riscă să genereze probleme de ordin social şi economic

The Independent: Situaţia romilor din Ungaria riscă să genereze probleme de ordin social şi economic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ungaria este o ţară unde ne-am aştepta ca lucrurile să meargă mai bine. În fond, în această ţară mică din centrul Europei cuvintele «maghiar» şi «ţigan» coexistă de 500 de ani. Ca şi în Spania, imaginaţia artistică a romilor, mai ales în domeniul muzicii, a devenit parte a identităţii culturale naţionale: Franz Liszt argumenta că muzica lor este în centrul a ceea ce lumea consideră muzica ungară. În prezent, această relaţie a generat câştiguri uimitoare. Romii au reuşit să devină personalităţi de rang înalt: există patru deputaţi romi în Parlamentul ungar, iar singurul eurodeputat rom este o femeie din Ungaria", explică editorialistul ziarului The Independent.

"Cu toate acestea, peste tot în Ungaria - unde nu există probleme de imigraţie sau limbă - situaţia romilor, modul în care societatea îi tratează, reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa viitorului naţiunii ungare", subliniază editorialistul britanic.

În luna martie, sute de militanţi înarmaţi au mers în satul ungar Gyongyospata, patrulând pe străzile localităţii în care trăiesc etnici romi. Ei fac parte din organizaţia paramilitară Szebb Jovoert Polgaror Egyesulet, Asociaţia Garda Civilă pentru un Viitor Mai Bun.

"Au patrulat pe străzi zi şi noapte. I-au împiedicat pe romi să doarmă şi i-am ameninţat cu arme şi câini, fără ca poliţia să intervină. Romilor le este frică să mai meargă la şcoli, la muncă sau chiar la magazine", afirmă Centrul European pentru Drepturile Romilor (ERRC). Incidentele s-au încheiat abia după intervenţia Crucii Roşii, care a evacuat romii.

Membrii miliţiilor au fost susţinuţi de partidul extremist Jobbik, care, conform The Independent, are accente antisemite şi antirome.

"Ascensiunea extremei-dreapta, un element familiar al Europei de Est după căderea comunismului, îi preocupă pe liberalii ungari. Romii din Ungaria, care sunt aproximativ 800.000 - circa 8 la sută din populaţie - sunt frecvent victime ale extremei-dreapta", notează The Independent.

"Romii au o rată a natalităţii dublă faţă de cea a populaţiei de etnie maghiară. Majoritatea populaţiei ungare îmbătrâneşte, în timp ce jumătate din etnicii romi au vârste sub 20 de ani. (...) Dar şomajul în rândul romilor este de 85 la sută, iar o treime dintre copiii romi nu termină şcoala primară. Aceasta este problema majoră", explică pastorul protestant Zoltan Balog, consilier al premierului Viktor Orban.

Conform consilierului guvernamental, soluţia ar fi integrarea treptată a romilor în câmpul muncii. "Vor fi controverse", recunoaşte Balog. "Dar trebuie să transmitem un mesaj politic clar pentru majoritatea ungurilor. Dacă nu reuşim această schimbare, structura socială, economia şi piaţa muncii se vor prăbuşi. Problema romilor este o problemă de supravieţuire", atrage atenţia Balog.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici