Thierry Breton, noua propunere a Franţei pentru CE, ar putea fi acuzat de conflict de interese

Thierry Breton, noua propunere a Franţei pentru funcţia de comisar european, ar putea să fie acuzat de conflict de interese în cazul în care ar deveni comisar, întrucât acesta este directorul general al unei companii din domeniul pe care l-ar coordona la nivel european, potrivit Le Figaro.

156 afișări
Imaginea articolului Thierry Breton, noua propunere a Franţei pentru CE, ar putea fi acuzat de conflict de interese

Thierry Breton, noua propunere a Franţei pentru CE, ar putea fi acuzat de conflict de interese

Avertismentul a fost lansat joi de către mai mulţi politicieni francezi, atât de stânga, cât şi de dreapta, după ce Administraţia Prezidenţială de la Paris a anunţat că Breton este noua propunere a Franţei pentru funcţia de comisar european pentru piaţa unică, industrie, digitalizare, apărare, spaţiu, audiovizual şi cultură. Politicienii avertizează că şi această propunere a Franţei ar putea fi respinsă de către Parlamentul European.

Thierry Breton ar urma să fie audiat în următoarele săptămâni în Parlamentul European. Europarlamentarii au respins-o deja, pe 10 octombrie, pe Sylvie Goulard, prima propunere a Parisului pentru acest portofoliu.

Eurodeputatul Yannick Jadot, din Partidul Verzilor (EELV), a declarat că propunerea lui Breton este problematică. „Thierry Breton este preşedintele Atos, o societate din domeniul digital care primeşte fonduri europene, care este un lider european în domeniu, încă o dată, tot cu ajutorul fondurilor europene. Şi ce există în acest portofoliu? Tocmai capitolul «digitalizare». Deci se va pune problema unui conflict de interese”, a declarat acesta.

Şi eurodeputata Manon Aubry a reacţionat după anunţul Preşedinţiei. Ea a declarat, într-o postare pe Twitter, că nominalizarea lui Breton este nepotrivită, întrucât acesta este liderul unei companii listate la Bursă care beneficiază de finanţare europeană.

Deputatul republican Julien Aubert este şi el de aceeaşi părere. „Trebuie să fim atenţi pentru că Thierry Breton, deşi are multă experienţă, conduce o companie, iar regulamentele europene în privinţa conflictului de interese sunt foarte stricte”, a spus acesta.

Compania Atos a anunţat joi că Thierry Breton va fi înlocuit în funcţia de director general al grupului, începând cu 1 noiembrie, cu Elie Girard. Breton ar urma să rămână preşedinte al Consiliului de Administraţie până când va fi confirmat în funcţia de comisar de către Parlamentul European.

Franţa a decis să îl propună pe Thierry Breton, directorul general al grupului Atos, pentru funcţia de comisar european pentru Industrie, după ce propunerea anterioară, Sylvie Goulard, a fost respinsă de Parlamentul European, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Breton, care a ocupat funcţia de ministru al Economiei şi Finanţelor în cadrul Administraţiei Jacques Chirac, este directorul general al Atos din 2009.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici