Timoşenko cere o coaliţie pentru a proteja ţara de criza financiară

Premierul ucrainean Iulia Timoşenko, aflată în conflict deschis cu preşedintele Viktor Iuşcenko, a cerut duminică tuturor forţelor politice ale ţării, inclusiv rivalilor săi, "să creeze o coaliţie" pentru a salva Ucraina de la criza financiară mondială.

26 afișări
Imaginea articolului Timoşenko cere o coaliţie pentru a proteja ţara de criza financiară

Timoşenko cere o coaliţie pentru a proteja ţara de criza financiară (Imagine: Mediafax/AFP)

"Mă adresez preşedintelui Ucrainei, tuturor forţelor politice ale ţării, liderilor grupurilor parlamentare (...) cu o propunere simplă şi clară. (...) Toate grupurile parlamentare trebuie să se reunească mâine (luni, n. red.) la prânz şi să creeze o coaliţie pentru a proteja (Ucraina, n. red.) de criza financiară mondială", a declarat Timoşenko, într-un mesaj adresat naţiunii, citat de Interfax.

Premierul a cerut instaurarea "unui moratoriu strict în privinţa disputelor" dintre diferitele forţe politice. Autorităţile ucrainene au negociat vieneri un împrumut de 14 miliarde de dolari de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), întrucât Ucraina, pe fondul crizei politice din ţară, pare ameninţată şi de o criză financiară.

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a scăzut ratingul de ţară al Ucrainei, din cauza unui risc "important şi în creştere" de criză financiară, iar săptămânile trecute Banca centrală ucraineană a fost nevoită să intervină pentru salvarea mai multor bănci.

Potrivit Fitch, Ucraina se confruntă cu ameninţarea unei "puternice deprecieri a monedei, cu noi tensiuni în sectorul bancar şi cu pagube importante asupra economiei reale a ţării".

Agenţia deplânge de asemenea şi volatilitatea monedei ucrainene, grivna, şi scăderea preţului oţelului, fiind în defavoarea Ucrainei şi agravând impactul majorării preţului la gaz, prognozată pentru anul viitor.

Ucraina se confruntă de asemenea cu o gravă criză politică. Viktor Iuşcenko a dizolvat Parlamentul la 8 octombrie, după destrămarea coaliţiei guvernamentale prooccidentale, fixând scrutinul anticipat la 7 decembrie, însă Timoşenko nu este de acord cu alegerile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici