Tot mai multe plângeri pentru agresiune sexuală în armata americană

Numărul plângerilor pentru agresiune sexuală a crescut cu 8 la sută în 2008 în cadrul forţelor armate americane, şi cu peste 25 la sută în Irak şi Afganistan, a anunţat marţi Pentagonul.

19 afișări
Imaginea articolului Tot mai multe plângeri pentru agresiune sexuală în armata americană

Tot mai multe plângeri pentru agresiune sexuală în armata americană (Imagine din arhiva Mediafax Foto/AFP)

În cursul anului fiscal 2008 (încheiat la sfârşitul lui septembrie), Departamentul american al Apărării a primit 2.908 plângeri pentru agresiune sexuală în care au fost implicaţi membri ai forţelor armate, faţă de 2.688 în timpul anului fiscal 2007, conform unui raport anual.

În Irak şi Afganistan, numărul total de plângeri s-a ridicat la 165, ceea ce reprezintă o creştere cu 26 la sută în decurs de un an, a precizat Pentagonul. Aproape două-treimi din totalul plângerilor înregistrate în 2008 se referă la presupuse cazuri de viol sau "agresiune sexuală gravă", potrivit raportului.

"Creşterea numărului plângerilor nu înseamnă că cel al agresiunilor sexuale a crescut. Acest lucru înseamnă că politica acestui departament care constă în încurajarea victimelor să vorbească face diferenţa", a declarat medicul Kaye Whitley, director al biroului care se ocupă de prevenirea şi combaterea agresiunilor sexuale, într-o conferinţă de presă.

Victimele pot depune plângere în special sub acoperirea anonimatului pentru a primi îngrijiri medicale, ceea ce împiedică totuşi demararea unei anchete.

"Din cauza stigmatizării şi a fricii care sunt asociate cu acest lucru, agresiunea sexuală rămâne una dintre cel mai puţin denunţate infracţiuni din ţară, în comunităţile militară şi civilă", a denunţat doctorul Whitley.

Dintre cele 2.763 de anchete încheiate anul trecut, doar 832 au dus la sancţiuni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici