Tot mai mulţi foşti deţinuţi de la Guantanamo se alătură grupurilor extremiste

Numărul foştilor deţinuţi de la baza americană Guantanamo Bay care se alătură grupurilor extremiste după eliberare este în creştere, anunţă Pentagonul.

150 afișări
Imaginea articolului Tot mai mulţi foşti deţinuţi de la Guantanamo se alătură grupurilor extremiste

Numărul foştilor deţinuţi de la Guantanamo care se alătură grupurilor extremiste este în creştere

Un raport al Pentagonului publicat în aprilie 2009 arăta că 14 la sută dintre foştii deţinuţi de la Guantanamo reluaseră activităţile teroriste, cu trei la sută mai mult decât cu câteva luni în urmă.

"Tendinţa nu s-a inversat de atunci", precizează purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Geoff Morrell, refuzând să furnizeze cifrele disponibile.

Doi lideri ai filialei al-Qaida din Yemen, ţară unde ar fi fost antrenat autorul tentativei de atac la bordul avionului care circula pe ruta Amsterdam-Detroit, sunt foşti deţinuţi de la Guantanamo, potrivit documentului publicat în aprilie.

Organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului contestă statisticile Pentagonului, denunţând folosirea termenului "recidivă", care presupune că erau terorişti înainte de a fi deţinuţi la Guantanamo.

În prezent, mai sunt 198 de persoane deţinute la Guantanamo, dintre care 91 sunt yemeniţi.

Preşedintele SUA, Barack Obama, s-a angajat din nou marţi să închidă penitenciarul de la Guantanamo, dar a decis să suspende transferul deţinuţilor yemeniţi spre ţara de origine.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici