TPI amână sine die procesul lui Ratko Mladici

Procesul fostului lider militar al sârbilor din Bosnia Ratko Mladici a fost amânat sine die, judecătorii Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie hotărând să "suspende" audierea primului martor al acuzării, prevăzută iniţial pentru 29 mai.

414 afișări
Imaginea articolului TPI amână sine die procesul lui Ratko Mladici

TPI amână sine die procesul lui Ratko Mladici (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Audierea este amânată sine die", a declarat judecătorul Alphons Orie în cea de a doua zi a procesului lui Mladici. "Ea (Camera) a hotărât să suspende începerea prezentării mijloacelor de probă", a precizat judecătorul.

Judecătorul, care a dat asigurări că Tribunalul va comunica imediat ce va fi posibil data reluării audierilor, a evocat "nereguli" în transmiterea către avocaţii apărării a unor documente aflate în posesia Biroului Procurorului, care ar trebui să le permită avocaţilor apărării să se pregătească pentru proces, deschis miercuri.

Sub pretextul că nu sunt pregătiţi pentru proces, avocaţii lui Tadici, în vârstă de 70 de ani, au solicitat luni judecătorilor să amâne cu şase luni deschiderea procesului.

Acuzarea a răspuns, într-un document dat publicităţii miercuri, că nu se opune unei amânări a prezentării elementelor de probă.

Arestat pe 26 mai 2011 în Serbia, după ce a fugit timp de 16 ani de justiţia internaţională, Mladici este acuzat de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război în cursul Războiului din Bosnia, soldat cu aproximativ 100.000 de morţi şi 2,2 milioane de persoane deplasate, în perioada 1992-1995.

Procesul fostului general s-a deschis miercuri cu declaraţia preliminară a acuzaţiei, care s-a încheiat joi. Primul martor al acuzării urma să fie audiat pe 29 mai.

Ratko Mladici, care pledează nevinovat şi riscă pedeapsa cu închisoarea pe viaţă, urmează să fie judecat pentru masacrul de la Srebreniţa din iulie 1995, în care aproape 8.000 de bărbaţi şi adolescenţi musulmani au fost ucişi de forţele sârbe din Bosnia, considerat cel mai mare masacru din Europa de la al Doilea Război Mondial încoace.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici