Transnistria cere comunităţii internaţionale să îi recunoască independenţa "de facto"

Republica Transnistreană, reprezentată de o coaliţie de organizaţii neguvernamentale şi opt partide politice, a făcut apel la comunitatea internaţională să îi recunoască independenţa de facto pe care o are de 18 ani, relatează The Tiraspol Times în ediţia electronică.

15 afișări
Imaginea articolului Transnistria cere comunităţii internaţionale să îi recunoască independenţa "de facto"

Transnistria cere comunităţii internaţionale să îi recunoască independenţa "de facto"

Tiraspolul face apel la ONU, OSCE şi Consiliul Europei să nu dea curs unei politici duplicitare care va duce la impasul negocierilor şi va spori tensiunea din regiune.

Organizaţiile societăţii civile şi cele opt partide politice nerecunoscute s-au reunit marţi la Tiraspol pentru a emite o declaraţie comună în care cer comunităţii internaţionale să recunoască deja existenta independenţă de facto a Transnistriei.

Cererea a fost motivată de situaţia din Kosovo, care şi-a proclamat unilateral independenţa de Serbia şi care, în primele zile care au urmat acestui demers, a primit recunoaşterea independenţei din partea a peste 20 de state, reprezentând peste zece la sută din ţările lumii.

Organizaţiile neguvernamentale din Transnistria susţin că după 18 ani, republica separatistă şi-a dezvoltat o statalitate mult mai solidă decât fosta provincie sârbă şi este, în consecinţă, îndreptăţită potrivit legii internaţionale să dispună de aceleaşi drepturi şi protecţie la fel ca orice altă entitate legală din lume.

Alături de majoritatea partidelor politice transnistrene care susţin eforturile de independenţă, reprezentanţii societăţii civile au pregătit o declaraţie comună prin care au recomandat celor trei organizaţii internaţionale (ONU, OSCE, Consiliul Europei) să ia în considerare voinţa poporului transnistrean şi să recunoască Transnistria drept cea mai tânără ţară europeană. Declaraţia a fost trimisă celor trei organizaţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici