- Home
- Externe
- CHIŞINĂU, (18.03.2014, 10:34)
- Luminiţa Bogdan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Transnistria vrea să intre în componenţa Rusiei
Preşedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol, Mihail Burla, a trimis scrisoare preşedintelui Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Narîşkin, în care solicită examinarea posibilitaţii anexarii Transnistriei la Federaţia Rusă, relateză Jurnal de Chişinău, în ediţia electronică.
Urmărește
8838 afișări
Transnistria vrea să intre în componenţa Rusiei
Solicitarea intervine în contextul în care locuitorii din peninsula ucraineană Crimeea s-au pronunţat masiv la referendumul de duminică în favoarea alipirii teritoriului la Rusia, iar Moscova a recunoscut independenţa regiunii, în pofida ameninţărilor şi protestelor din partea comunităţii internaţionale.
Parlamentul de la Moscova urmează să se pronunţe în această săptămână în legătură cu proiectul de lege propus de deputaţii Partidului Rusia Dreaptă, care prevede facilitarea anexării de noi teritorii la Federaţia Rusă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ești de acord ca Iohannis să rămână în funcție, deși mandatul lui expiră pe 21 decembrie? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Analiză: De ce trebuie să vindem motorina, energia şi gazul la preţuri aliniate la UE
-
ÎCCJ respinge cererea lui George Simion împotriva hotărârii CCR de anulare a alegerilor prezidenţiale
-
Probleme la reţelele de socializare ale Meta. Facebook, Instagram şi Whatsapp au picat în România
Preşedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol a menţionat că proiectul de lege face posibilă doar anexarea Crimeei, dar nu şi a Transnistriei.
"Autoritaţile moldoveneşti nu pot fi numite cu siguranţă neefective. Mai mult decât atât, Transnistria ar putea fi nevoită să organizeze un referendum conform legislaţiei moldoveneşti, dar într-o republica separatistă exista o legislaţie proprie. Autoritaţile din Republica Moldova nu au nici o influenţă în Transnistria, care ar putea să se adreseze Rusiei cu rugămintea de a fi anexată", se menţionează în solicitare.
Potrivit agenţiei Itar-Tass, mai multe organizaţii de tineret din regiunea transnistreană au solicitat, la rândul lor, Dumei de Stat să adauge o clauză la legea rusă privind anexarea de noi teritorii, care ar putea permite şi Transnistriei alipirea la Rusia.
O declaraţie în acest sens a fost adoptată la o reuniune la care au participat deputaţi din Parlamentul de la Tiraspol şi repreprezentanţi ai organizaţiilor de tineret din regiune, a declarat pentru Itar-Tass şefa biroului de presă al Sovietului Suprem, Irina Kubanskih.
"Reprezentanţii din Transnistria au cerut conducerii Rusiei să ia considerare posibilitatea de a aplica şi în regiunea transnistreană legea discutată în Duma de Stat privind acordarea cetăţeniei ruse şi admiterea de noi membri în Federaţia Rusă", a precizat purtătoarea de cuvânt a Parlamentului de la Tiraspol.
Tiraspolul a organizat în 2006 un referendum asemănător cu cel din Crimeea, în care 97 la sută dintre locuitorii din regiunea separatistă s-au pronunţat în favoarea independenţei faţă de Republica Moldova şi a anexării la Rusia.
Administraţia separatistă şi-a anunţat ulterior intenţia de a armoniza legislaţia locală cu cea rusă, în domeniul economic şi al justiţiei.
De asemenea, liderul separatist transnistrean Evgheni Şevciuk a anunţat anul trecut că rubla rusească ar putea deveni moneda de bază a regiunii transnistrene, având în vedere simplificarea activităţii agenţilor economici în cadrul Uniunii Vamale.
În prezent, unitatea monetară a regiunii din stânga Nistrului este rubla transnistreană, care a fost pusă în circulaţie în august 1994.
Citeşte şi:
Vladimir Putin informează oficial Parlamentul în legătură cu cererea Crimeei şi se declară dispus să ratifice un acord privind integrarea peninsulei în Rusia
Citeşte şi:
Rusia recunoaşte independenţa regiunii Crimeea. Premierul separatist al Crimeei şi un amiral rus, vizaţi de sancţiunile Uniunii Europene - LIVE TEXT
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Exercițiile fizice îți stimulează IQ-ul. Știai că sportul funcționează ca o școală pentru creier?
Citește pe www.zf.ro: De ce trebuie să vindem motorina la preţuri internaţionale şi nu la 1 leu pe litru?
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Un raport ONU arată că fenomenul La Nina s-ar putea dezvolta în următoarele trei luni, dar va fi scurt şi va avea intensitate redusă
Gigant mondial cu afaceri de miliarde în toată lumea este anchetat în România de Consiliul Concurenţei. De ce este suspectată compania
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali a început să plângă în biserică. Imagini copleșitoare cu milionarul în momentul în care s-a prăbușit emoțional în fața icoanelor
PROSPORT.RO
Cât costă o cafea mică la Târgul de Crăciun din Piața Constituției. E de 5 ori mai scumpă decât la automat!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe