Transparency avertizează UE privind corupţia din cinci ţări est-europene, inclusiv Republica Moldova

Un raport al organizaţiei Transparency International avertizează Uniunea Europeană cu privire la corupţia din cinci ţări est-europene, printre care şi Republica Moldova, care împiedică progresul democratic şi subminează perspectivele cooperării economice şi politice cu UE, relatează RFE/RL.

421 afișări
Imaginea articolului Transparency avertizează UE privind corupţia din cinci ţări est-europene, inclusiv Republica Moldova

Transparency avertizează UE privind corupţia din cinci ţări est-europene, inclusiv Republica Moldova (Imagine: Shutterstock)

Raportul, publicat joi de Transparency International, evaluează zeci de instituţii responsabile cu prevenirea şi combaterea corupţiei în Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.

Aceste ţări urmează să primească asistenţă din partea UE în valoare de cel puţin 16,6 miliarde de dolari în următorii cinci ani, precizează textul, adăugând că riscul ca aceşti bani să ajungă în "buzunare corupte" este inacceptabil de mare.

Deşi cele cinci ţări au adoptat legi anticorupţie, organizaţia internaţională avertizează că elitele politice şi din mediul de afaceri exercită o influenţă necuvenită asupra justiţiei şi legislativului, ceea ce permite continuarea fenomenului corupţiei.

"Inculpările motivate politic şi intervenţia autorităţilor pentru a împiedica procesele juridice sunt deosebit de problematice în Ucraina şi Republica Moldova", subliniază raportul.

Documentul adaugă că în regiune s-a înregistrat o tendinţă în creştere a restricţiilor asupra organizaţiilor private precum presa sau societatea civilă, iar în Armenia şi în Azerbaidjan s-au observat "intimidări, hărţuire, persecuţie şi arestarea activiştilor civili şi jurnaliştilor".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici