Tribunal olandez: Geert Wilders are dreptul să compare Islamul cu fascismul

Un tribunal olandez a decis luni că un politician olandez critic la adresa Islamului poate compara această religie cu fascismul şi pe profetul Mohamed cu un "barbar", întrucât politicianul îşi exercită libertatea de exprimare.

33 afișări
Imaginea articolului Tribunal olandez: Geert Wilders are dreptul să compare Islamul cu fascismul

Tribunal olandez: Geert Wilders are dreptul să compare Islamul cu fascismul (Imagine: Mediafax Foto)

Federaţia Islamică olandeză (NIF) a cerut tribunalului să îi interzică parlamentarului olandez Geert Wilders să facă asemenea comparaţii, acuzându-l de incitare la ură şi violenţă împotriva musulmanilor.

"Remarcile contestate nu sunt percepute ca fiind împotriva legii. Libertatea de exprimare a acuzatului a fost factorul decisiv în această problemă", a precizat tribunalul într-un document.

Wilders a stârnit furie luna trecută când a lansat un film acuzând Coranul că acceptă violenţa, citând versete din cartea sfântă a musulmanilor pe fundalul imaginilor cu atentate.

Filmul a atras criticile naţiunilor musulmane, proteste şi apeluri la boicotarea produselor olandeze, dar nu a dus la violenţe de genul celor îndreptate împotriva Danemarcei în 2006, după ce ziarele au publicat caricaturi ale profetului Mohamed.

Federaţia Islamică olandeză a vrut de asemenea să obţină interzicerea filmului în justiţie, dar acesta fusese deja lansat în momentul audierii.

Tribunalul a declarat că remarcile de anul trecut ale lui Wilders, care compară Islamul cu fascismul şi pe profet cu un barbar, nu incită la ură sau violenţă şi a declarat că parlamentarul ar trebui să aibă dreptul să îşi exprime opinia, chiar dacă aceasta este radicală.

"Am crezut întotdeauna că în dezbaterea politică trebuie să fie posibil să subliniem pericolele islamizării continue a Occidentului şi a Olandei", a declarat Wilders, citat de agenţia ANP. "Nu am avut niciodată sentimentul că am mers prea departe", a adăugat politicianul.

Wilders, al cărui Partid al Libertăţii (PVV) de dreapta deţine nouă din cele 150 de locuri în Parlamentul olandez, a lansat o nouă versiune a filmului său pe Internet duminică, pentru a rezolva problemele privind dreptul de copyright.

Noul film înlocuieşte caricaturile daneze ale profetului cu o bombă sub turban cu o altă caricatură a lui Mohamed, care cară o bombă pe umăr. Caricaturistul danez care efectuase desenul l-a ameninţat pe Wilders cu acţionarea în justiţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici