Turcia: Arestări motivate de o tentativă de asasinare a lui Orhan Pamuk

Liderul unui partid naţionalist turc, un ziarist cunoscut şi un fost rector se numără printre cele 12 persoane reţinute de autorităţile turce în cadrul anchetei asupra unei reţele ultranaţionaliste, despre care presa turcă afirmă că intenţiona să îl ucidă pe scriitorul Orhan Pamuk.

17 afișări
Imaginea articolului Turcia: Arestări motivate de o tentativă de asasinare a lui Orhan Pamuk

Turcia: Arestări motivate de o tentativă de asasinare a lui Orhan Pamuk (Imagine: Mediafax Foto)

Dogu Perincek, liderul Partidului Muncitoresc, de orientare naţionalistă, Ilhan Selcuk, ziarist la cotidianul de opoziţie Cumhuriyet, şi Kemal Alemdaroglu, fost rector al Universităţii din Istanbul, au fost reţinuţi vineri, a anunţat agenţia de presă Anatolia.

Poliţia a confiscat documente şi dischete la sediul unui canal de televiziune care aparţine partidului condus de Perincek şi a percheziţionat şi locuinţa lui Selcuk, în vârstă de 83 de ani.

Cei trei urmează să compară în următoarele zile în faţa procurorilor, care vor decide dacă suspecţii vor fi inculpaţi sau eliberaţi.

Anatolia nu a oferit detalii privind posibilele acuzaţii împotriva celor trei, dar a precizat că arestările au legătură cu ancheta asupra grupării ultranaţionaliste Ergenekon şi descoperirea de explozibili în iunie, într-o locuinţă din Istanbul. În cadrul anchetei asupra Ergenekon au fost deja puse sub acuzare 39 de persoane, printre care se află militari în retragere, ziarişti şi avocaţi.

Cotidianul Cumhuriyet a apreciat că arestarea jurnalistului său reprezintă o încercare a guvernului de a reduce la tăcere ziarul, foarte critic la adresa Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), al premierului Recep Tayyip Erdogan. "Nu vom deveni un pion în jocul celor care vor să lege ancheta asupra Ergenekon de încercările de a scoate în afara legii AKP", a declarat redactorul-şef Ibrahim Yildiz, citat de Anatolia.

Curtea Constituţională turcă analizează o solicitare a procuraturii Curţii de Casaţie privind interzicerea AKP - partid provenit din mişcarea islamistă şi acuzat că pune în discuţie laicitatea statului, principiu fondator al Republicii Turce.

Presa a afirmat că unele dintre persoanele puse sub acuzare în ancheta asupra Ergenekon intenţionau să-i asasineze pe scriitorul Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2006, pe ziaristul pro-islamist Fehmi Koru şi o serie de personalităţi kurde.

Poliţia anchetează şi posibila implicare a suspecţilor în asasinate politice, printre care numără uciderea ziaristului armeano-turc Hrant Dink, cea a preotului catolic italian Andrea Santoro şi a unui magistrat.

Orhan Pamuk este criticat deseori de mediile naţionaliste turce pentru declaraţiile prokurde şi cele privind genocidul armean.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici