Turcia protejează gruparea Stat Islamic atacând luptătorii kurzi, afirmă liderul PKK

Liderul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a acuzat Turcia că încearcă să protejeze gruparea Stat Islamic atacând luptătorii kurzi, relatează BBC News Online.

1448 afișări
Imaginea articolului Turcia protejează gruparea Stat Islamic atacând luptătorii kurzi, afirmă liderul PKK

Turcia protejează gruparea Stat Islamic atacând luptătorii kurzi, afirmă liderul PKK (Foto: Hepta / Mediafax Foto)

Cemil Bayik a declarat pentru BBC că, în opinia sa, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan vrea ca gruparea Stat Islamic (SI) să împiedice succesul kurzilor, care au obţinut victorii semnificative în faţa militanţilor SI în Siria şi Irak.

"Turcii susţin că luptă împotriva Statului Islamic (...), dar de fapt luptă împotriva PKK. Ei fac asta pentru a limita lupta PKK împotriva SI. Turcia protejează SI", a afirmat Cemil Bayik. "Erdogan este în spatele masacrelor comise de SI. Scopul său este să împiedice progresele kurzilor împotriva" lor, a precizat el.

Turcia, ca şi alte state occidentale, consideră PKK organizaţie teroristă, iar armistiţiul respectat în conflictul îndelungat cu gruparea kurdă a fost încălcat în iulie, când autorităţile turce au început să bombardeze tabere PKK din nordul Irakului, concomitent cu raidurile aeriene împotriva SI.

Potrivit unor observatori, luptătorii PKK au fost vizaţi de mai multe atacuri decât gruparea Stat Islamic.

Oficialii turci neagă însă că această campanie împotriva grupării SI ar fi un pretext pentru a împiedica noi succese ale kurzilor.

PKK duce o luptă armată împotriva Guvernului turc din 1984, de atunci peste 40.000 de persoane fiind ucise. În anii '90, organizaţia a renunţat la cererea sa privind un stat kurd şi a cerut mai multă autonomie pentru kurzi. În martie 2013, liderul său încarcerat Abdullah Ocealan a anunţat un armistiţiu, dar violenţele s-au reluat în ultimele săptămâni, după un atac sinucigaş comis de SI, soldat cu 32 de morţi în oraşul majoritar kurd Suruc. Aripa militară a PKK a ucis doi poliţişti turci, acuzându-i că au colaborat cu SI la comiterea atacului.

Bayik a afirmat că negocierile sunt singura opţiune pentru încheierea conflictului kurd, adăugând că PKK va renunţa la luptă dacă Turcia îşi încheie operaţiunea militară.

Premierul turc Ahmet Davutoglu afirmase însă anterior că atacurile împotriva PKK vor continua până ce gruparea va capitula.

De altfel, avioanele turce au lansat în noaptea de luni spre marţi un nou val de raiduri aeriene împotriva unor obiective ale PKK în sud-estul ţării, a anunţat marţi armata, citată de AFP în pagina online.

"Şaptesprezece obiective ale teroriştilor separatişti au fost lovite cu precizie şi neutralizate" în provincia Hakkari, la graniţa cu Iranul şi Irakul, a precizat armata.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici