Turcia solicită organizarea unei conferinţe internaţionale pentru o pace permanentă în Orientul Mijlociu

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat sâmbătă că ar trebui convocată o conferinţă internaţională de pace pentru a găsi o soluţie permanentă la conflictul dintre Israel şi palestinieni.

480 afișări
Imaginea articolului Turcia solicită organizarea unei conferinţe internaţionale pentru o pace permanentă în Orientul Mijlociu

Sursa foto: Hepta/Mediafax Foto

Recep Erdogan s-a adresat unui summit comun arabo-islamic din capitala Arabiei Saudite, Riad, unde liderii s-au adunat pentru a îndemna Israelul să pună capăt ostilităţilor din Gaza, relatează agenţia Reuters.

"Israelul se răzbună... pe bebeluşii, copiii şi femeile din Gaza", a declarat Erdogan, reînnoind apelul său la o încetare imediată a focului. "Ceea ce este urgent în Gaza nu sunt pauzele de câteva ore, mai degrabă avem nevoie de o încetare permanentă a focului".

Turcia susţine o soluţie cu două state şi găzduieşte membri ai Hamas, pe care nu o consideră o organizaţie teroristă, spre deosebire de Uniunea Europeană, Statele Unite, Marea Britanie şi alte state occidentale.

"Nu putem pune Hamas care îşi apără patria în aceeaşi categorie cu ocupanţii", a declarat Erdogan.

O soluţie permanentă la conflictul dintre Israel şi palestinieni depinde de formarea unui stat palestinian pe baza graniţelor din 1967, a spus Erdogan.

"Credem că o conferinţă internaţională de pace va oferi cea mai potrivită bază pentru acest lucru. Suntem pregătiţi să depunem eforturile necesare, inclusiv în calitate de garant, pentru a păstra pacea care va fi stabilită în acest context", a declarat el.

Misterul armelor nucleare

Comentariile ministrului israelian al Patrimoniului, Amihay Eliyahu, cu privire la ideea ca Israelul să efectueze un atac nuclear asupra Fâşiei Gaza au dezvăluit existenţa armelor nucleare israeliene, a declarat Erdogan, care a cerut o anchetă internaţională.

"Dacă există bombe nucleare care au fost ascunse de examinarea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, ar trebui să fie dezvăluite şi acestea", a declarat Erdogan.

Israelul nu recunoaşte public că are arme nucleare, deşi Federaţia Oamenilor de Ştiinţă Americani estimează că Israelul are aproximativ 90 de focoase nucleare.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a suspendat pe Eliyahu de la reuniunile cabinetului "până la noi ordine" după comentariile sale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici