Turismul sexual prosperă în Spania. Povestea tulburătoare a unei românce obligate să se prostitueze

Prostituţia a cunoscut o dezvoltare importantă în Spania, pe fondul crizei economice, condamnând la sclavie numeroase femei, între care şi românce, un exemplu în acest sens fiind orăşelul La Jonquera, unde turismul sexual a devenit principala afacere, comentează The New York Times, în ediţia online.

10563 afișări
Imaginea articolului Turismul sexual prosperă în Spania. Povestea tulburătoare a unei românce obligate să se prostitueze

Turismul sexual prosperă în Spania. Povestea tulburătoare a unei românce obligate să se prostitueze (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Deşi se aştepta la un loc de muncă într-un hotel, atunci când a ajuns din România, în urmă cu două luni, Valentina a aflat de la bărbatul care a adus-o în Spania şi pe care îl considera iubitul ei că va munci pe marginea drumului, ca prostituată. Acesta a ameninţat-o că o va bate şi îi va ucide copiii dacă nu se va supune.

"Pentru mine, viaţa s-a terminat", a declarat ea, cu faţa în lacrimi. "Nu voi uita niciodată că am făcut aşa ceva", a adăugat femeia.

La Jonquera, situat la graniţa cu Franţa, era odinioară un oraş liniştit unde şoferii de camion se odihneau şi unde francezii veneau să cumpere obiecte de lut pictate de mână şi produse din piele. În prezent însă, prostituţia este principala afacere aici, la fel ca şi în restul Spaniei, unde este în general legală.

În timp ce restul economiei Spaniei se luptă cu criza, experţii susţin că prostituţia cunoaşte o mare dezvolare atât în oraşele mici, cît şi în cele mari. Poliţia a salvat recent o tânără româncă în vârstă de 19 ani căreia traficanţii îi tatuaseră pe încheietura mâinii un cod de bare şi suma pe care aceasta le-o datora: 2.500 de dolari.

În trecut, clienţii erau bărbaţi de vârstă mijlocie, dar în prezent a crescut numărul tinerilor. "Tinerii obişnuiau să meargă în discoteci", a declarat Francina Vila i Valls, consilier în Barcelona pentru femei şi drepturi civile. "Dar acum merg în bordeluri. Este doar o altă formă de distracţie pentru ei", a adăugat ea.

Potrivit raportului pe 2010 privind traficul de persoane al Departamentului american de Stat, între 200.000 şi 400.000 de femei lucrează ca prostituate în Spania, 90 la sută dintre ele fiind victime ale traficanţilor. Oficialii din cadrul poliţiei spaniole şi militanţii pentru drepturile omului susţin însă că numărul victimelor este în creştere. Mii de femei sunt forţate să muncească, adeseori pe salarii şi mai mici decât în trecut din cauza crizei economice, peste tot, de la cluburi mondene şi apartamente private din complexe industriale până la drumuri de ţară.

Primarul din La Jonquera, Sonia Martínez Juli, a declarat că oraşul, cu o populaţie de 3.000 de locuitori, are puţine resurse pentru a ajuta aceste femei, în timp ce unii politicieni vor interzicerea prostituţiei în Spania

Autorităţile susţin că femeile pot cere ajutor, dar că majoritatea sunt reticente. Într-o seară, Valentina, care vorbeşte un amestec de spaniolă cu română, a declarat că nu ştie exact cui să se adreseze. Ea a afirmat că a fost deja la poliţia locală, dar că i s-a spus că trebuie să meargă la poliţia regională din Figueres, la aproximativ 24 de kilometri distanţă.

După câteva zile, Valentina nu a mai răspuns la telefon şi nu a mai putut fi găsită în locul obişnuit, de pe şosea. Inspectorul Xavier Cortes Camacho, de la departamentul regional de combatere a traficului din Barcelona, a declarat că ea a fost într-adevăr la poliţia din Figueres dar că în ultimul minut a refuzat să meargă într-un adăpost şi a plecat pe cont propriu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici