Tutankhamon a murit după ce a condus băut într-o cursă cu cai

  • Prima teorie despre misterioasa moarte a faraonului adolescent este că ar fi fost asasinat de vizirul său, Ay.
  • A doua teorie este că ar fi murit de la malarie sau de la o boală genetică care i-ar fi venit de hac, căci potrivit picturilor, avea un picior deformat şi se deplasa cu un baston.
  • A treia teorie ar fi că a murit într-un accident când a condus băut un car regal tras de cai. Carul s-ar fi răsturnat ori faraonul ar fi căzut şi şi-ar fi fracturat genunchiul stâng, iar ulterior a sucombat de la o infecţie netratabilă în acele vremuri antice.
4691 afișări
Imaginea articolului Tutankhamon a murit după ce a condus băut într-o cursă cu cai

Sursa Foto - Wikipedia Commons

Cercetările din ultimele două decenii au descoperit că faraonul egiptean iubea vinul şi ar fi murit în urma unui accident după ce a condus un car tras de cai în stare de ebrietate, susţine o nouă teorie controversată.

Egiptologul biomedical Sofia Aziz susţine că faraonul a fost victima unui accident de car condus la mare viteză. 

Indiciul este dat de rana sa deschisă de pe genunchiul stâng care a fost intens studiată. 

Faraonul ar fi sucombat de pe urma infecţiei, dar şi de pe urma sistemului imunitar slăbit din cauza infectării cu malarie. 

Dar alţi egiptologi susţin că faraonul avea trupul prea deformat pentru a face curse cu cai, având scolioză, piciorul deformat sau o altă boală genetică ce îl făcea să se deplaseze cu un baston.

Boala sa genetică ar fi provenit de la tatăl său, faraonul Akhenaton. Statuile îl ilustrează pe acest faraon (care a introdus religia monoteistă dedicată zeului Aten) cu caracteristici de consangvinizare, cauzat de pe urma unui act de incest între înaintaşii săi ce ar fi fost rude apropiate. Faraonii egipteni obişnuiau să se căsătorească cu surorile lor. 

Tutankhamon, la rândul său, s-a căsătorit cu sora sa, Ankhesenamun, cu care au conceput doi băieţi ce au murit la naştere. 

Cu toate acestea, Aziz sugerează că oamenii de ştiinţă au greşit când îl consideră pe faraon ca fiind invalid.

„Era ca un adolescent obişnuit, consuma mult vin şi probabil conducea carul prea repede”, a spus Aziz pentru BBC Science Focus în timpul Festivalului Ştiinţei de la Cheltenham.

S-a acordat multă atenţie varietăţii de alimente îngropate cu regele Tut, care au fost îmbălsămate cu răşină pentru a le conserva.

„Dar oamenii nu se gândesc la vin”, a spus Aziz. „În mormintele lor, egiptenii antici luau lucrurile pe care şi le doreau în viaţa de apoi, inclusiv alimentele şi băutura”.

Potrivit lui Aziz, prefera vinul alb sec.  

„Această nouă teorie spune despre el că este mai degrabă un rege războinic, că practica curse de cai deseori”, a adăugat Aziz, arătând cum mormântul lui Tutankhamon conţinea căruţe regale, arme şi armuri.

Aziz susţine că faptul că cele mai multe accidente rutiere din zilele noastre implică adolescenţi este probabil să fi fost cazul şi pe vremea faraonilor.

Piciorul tânărului faraon de 19 ani ar fi lovit „planşa de la bord” a carului în timpul accidentului, provocându-i fractură şi rană descrisă după rapoartele de autopsie. 

Cred că putem exclude aceste dizabilităţi”, a spus ea, susţinând că procesul de mumificare poate distorsiona în mod natural un corp. 

După cum a spus profesorul Sahar Saleem, profesor de radiologie şi specialist în mumii de la Universitatea Cairo:

„Examinând tomografiile lui Tutankhamon, nu găsesc nicio dovadă de artrită la gleznă, care este un efect pe termen lung al mersului asupra piciorului. Deci, părerea mea este că prezenţa acestei deformări uşoare nu i-a cauzat faraonului tulburări semnificative asupra mersului".

Cu toate acestea, alţii nu sunt de acord. Printre aceştia se numără Dr. Zink Albert, şeful Institutului pentru Studiile Mumiilor de la Centrul de Cercetare Eurac şi coautor al studiului din 2010 menţionat anterior.

„Cred că rezultatele studiului nostru sunt încă valabile, inclusiv patologiile piciorului”, a spus el pentru BBC Science Focus

Referindu-se la tomografiile efectuate la acea vreme, Albert a spus că „fără îndoială” Tutankhamon avea o deficienţă de mers, ceea ce făcea „dificil de imaginat că ar putut să se urce pe un car tras de cai”.

El a adăugat: „Este adevărat că a suferit o fractură la picior. Deşi este imposibil să se dovedească cauza exactă”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici