Războiul din Ucraina, ziua 480. Forţele ucrainene au recucerit un sat din sudul regiunii Zaporojie / Peskov: Ucraina a fost în mare parte demilitarizată. Contraofensiva ucraineană înregistrează pierderi masive

  • Numărul morţilor după distrugerea barajului Kakhovka creşte la 16, iar alţi 31 sunt dispăruţi
  • Biden: Transferul de arme nucleare tactice în Belarus este „absolut iresponsabil”
  • Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov: Ucraina a fost în mare parte demilitarizată
11756 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 480. Forţele ucrainene au recucerit un sat din sudul regiunii Zaporojie / Peskov: Ucraina a fost în mare parte demilitarizată. Contraofensiva ucraineană înregistrează pierderi masive

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 22:30 Armata rusă bombardează regiunea Sumî şi ucide 2 civili

Rusia a bombardat oraşul Bilopillia din regiunea Sumî în seara zilei de 18 iunie, ucigând un bărbat şi pe fiul său de patru ani, a anunţat biroul procurorului regional.

"Teroriştii ruşi folosesc cu cinism armele împotriva civililor, deoarece şi-au pierdut de mult timp orice simţ al umanităţii", a declarat Volodimir Artiukh, guvernatorul regiunii Sumî.

UPDATE 20:30 Armata ucraineană respinge atacurile ruseşti în 4 direcţii

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat duminică, 18 iunie, că au loc lupte grele în patru direcţii - Liman, Bahmut, Avdiivka şi Marinka în regiunea Doneţk.

În total, 17 confruntări au avut loc pe linia frontului în ultimele 24 de ore.

Potrivit raportului, armata rusă a efectuat peste 40 de lovituri aeriene şi 60 de lovituri cu ajutorul sistemelor de rachete cu lansare multiplă. În urma atacurilor, au fost ucişi civili, deşi bilanţul victimelor nu a fost raportat. În plus, peste 20 de clădiri rezidenţiale şi o şcoală au fost fie distruse, fie avariate.

UPDATE 19:00 Forţele aeriene ucrainene au distrus două sisteme de rachete antiaeriene ale Rusiei

Forţele aeriene ucrainene au efectuat 14 lovituri aeriene în ultimele 24 de ore, a anunţat Statul Major General al Ucrainei într-un comunicat.

"Apărătorii noştri au distrus, de asemenea, două sisteme de rachete antiaeriene".

Potrivit comunicatului postat pe Facebook, au fost lovite, de asemenea, trei puncte de control, cinci depozite de muniţii şi trei unităţi de artilerie.

UPDATE 18:00 UE accelerează livrările de arme către Ucraina

UE accelerează livrările de arme către Ucraina pentru a sprijini contraofensiva acesteia, a declarat şeful industriei UE, Thierry Breton, pentru cotidianul francez Le Parisien.

El a declarat că UE îşi va intensifica eforturile, angajându-se ca 1 milion de obuze de calibru mare să fie furnizate în cursul anului viitor.

"Ne vom intensifica eforturile pentru a furniza arme şi muniţii, acesta este un război de mare intensitate în care acestea joacă un rol crucial", a declarat Breton, citând angajamentul de a furniza un milion de arme de calibru mare în următoarele 12 luni.

"Ne pregătim pentru ca războiul să dureze încă câteva luni, sau chiar mai mult", a adăugat el.

UPDATE 17:00 Forţele ucrainene preiau controlul asupra unui sat din Zaporojie

Un oficial instalat de Rusia a recunoscut că Ucraina a recucerit un sat din sudul regiunii Zaporojie, a doua sa victorie pe acest front de când şi-a lansat contraofensiva la începutul acestei luni, transmite Reuters.

Oficialul, Vladimir Rogov, a declarat că forţele ucrainene au cucerit aşezarea Piatykhatky, dar se află sub tirul artileriei ruseşti.

„Ofensivele <în valuri> ale inamicului au dat rezultate, în ciuda pierderilor enorme”, a scris Rogov pe Telegram. Lupte grele continuă în zonă, a adăugat el.

UPDATE 15:00 Stoltenberg spune că pacea nu înseamnă îngheţarea războiului cu Rusia

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat împotriva negocierilor de pace premature dintre Ucraina şi Rusia, după ce preşedintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a declarat la Kiev că „pacea trebuie să fie obţinută prin diplomaţie cât mai curând posibil”.

„Toţi dorim ca acest război să se încheie. Dar pentru ca pacea să fie durabilă, trebuie să fie dreaptă. Pacea nu poate însemna îngheţarea conflictului şi acceptarea unui acord dictat de Rusia”, a declarat Stoltenberg pentru ziarul german Welt am Sonntag pe 18 iunie.

Stoltenberg a mai spus că „numai Ucraina poate defini condiţiile acceptabile” pentru pace.

„Trebuie să ne asigurăm că atunci când acest război se încheie, există acorduri credibile pentru securitatea Ucrainei, astfel încât Rusia să nu se poată rearma şi ataca din nou, iar ciclul agresiunii ruse să fie întrerupt”, a precizat Stoltenberg.

UPDATE 14:00 Bilanţul victimelor produse de inundaţiile rezultate în urma distrugerii barajului Kakhovka se ridică la 45

Autorităţile ucrainene au anunţat că numărul victimelor a crescut la 45, în cea mai recentă actualizare dată publicităţii.

Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei a declarat sâmbătă că cel puţin 16 persoane au murit şi 31 sunt date dispărute din cauza inundaţiilor, în timp ce în aceeaşi zi, un oficial din Herson, susţinut de Rusia, Andrey Alekseenko, a postat pe Telegram că bilanţul a crescut la 29 de persoane.

Ministerul ucrainean a mai precizat că 3614 de persoane au fost evacuate din zonele inundate inclusiv 474 de copii şi 80 de persoane cu mobilitate redusă.

UPDATE 13:30 Marea Britanie va ajuta Ucraina să-şi dezvolte apărarea cibernetică. Atacurile hackerilor ruşi pun în pericol infrastructurile critice

UPDATE 12:30 Bilanţ atacuri ruseşti: cinci morţi şi opt răniţi, inclusiv copii

Atacurile ruseşti din Ucraina au ucis cinci civili şi au rănit încă opt, inclusiv doi copii, în ultimele 24 de ore, au informat autorităţile regionale pe 18 iunie.

Rusia a vizat regiunile Doneţk, Lugansk, Herson, Harkiv, Zaporihiv, Dnipropetrovsk, Mykolaiv, Sumi şi Cernihiv.

Estul Ucrainei se confruntă cu cele mai mari pierderi de vieţi omeneşti: 1.565 de civili au murit şi alţi 3.705 au fost răniţi de la începutul invaziei.

Zona sudică a ţării este supusă zilnic atacurilor ruseşti, din noiembrie anul trecut când armata ucraineană eliberat capitala regională Herson şi malul de vest al râului Nipru.

UPDATE 11:00 Ucrainenii susţin că au distrus un depozit de muniţie dintr-o zonă ocupată de ruşi

Autorităţile ucraienene afirmă că au distrus un depozit de muniţie aflat în Hersonul ocupat de ruşi. Informaţia nu a fost conirmată de ruşi şi nu a putut fi verificată din surse independente.

UPDATE 10:30 Ministerul Apărării din Marea Britanie: Rusia şi Ucraina înregistrează pierderi masive pe front

Pierderile ruseşti în sud sunt probabil cele mai mari de la Bătălia pentru Bakhmut din zilele de vârf din martie, a raportat Ministerul Apărării al Regatului Unit pe 18 iunie. Ministerul a adăugat că forţele ruse „deseori desfăşoară activităţi defensive relativ eficiente.

UPDATE 09:00 Statul Major General: Rusia a pierdut 219.820 de soldaţi în Ucraina din 24 februarie 2022

Potrivit raportului, Rusia a mai pierdut 3.984 de tancuri, 7.729 de vehicule blindate de luptă, 6.571 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 3.847 de sisteme de artilerie, 610 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 364 de sisteme de apărare aeriană, 314 avioane, 304 elicoptere, 3.371 de drone şi 18 ambarcaţiuni

UPDATE 08:00 Prigojin nu se arată interesat să subordoneze oficial Wagner Ministerului rus al Apărării

Finanţatorul Wagner, Evgheni Prigojin, a criticat sarcastic eforturile de oficializare ale Ministerului rus al Apărării pe 17 iunie. El se prezentase anterior ca fiind conform cu ordinul ca formaţiunile de voluntari să semneze contracte oficiale până la 1 iulie.

UPDATE 07:00 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului susţine că Ucraina a fost în mare parte „demilitarizată”.

Secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susţinut că obiectivul Rusiei de „demilitarizare” a Ucrainei a fost în mare măsură îndeplinit, spunând că foloseşte „din ce în ce mai puţine propriile arme” şi se bazează din ce în ce mai mult pe armele furnizate de Occident.

UPDATE Identitatea a peste 25.000 de soldaţi ruşi ucişi în Ucraina a fost confirmată

Printr-o cercetare open source, o instituţie de presă independentă rusă, a confirmat numele a 25.528 de soldaţi ruşi care au fost ucişi în ultimele 15 luni de război.

Editorial - The Guardian -  „Este un război din secolul 21”, scrie publicistul Dan Sabbagh

 

UPDATE- Numărul morţilor după distrugerea barajului Kakhovka creşte la 16. Sunt încă 31 dispăruţi, transmite Kyiv Independent

Ştirea iniţială - Biden: Transferul de arme nucleare tactice în Belarus este „absolut iresponsabil”

Preşedintele american Joe Biden a calificat „absolut iresponsabil” anunţul preşedintelui rus Vladimir Putin că au fost transferate arme nucleare tactice în Belarus.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici