Ucraina intenţionează să organizeze în acest an un "summit global pentru pace"

Ucraina intenţionează să organizeze în acest an un "summit global pentru pace" al liderilor mondiali, a declarat duminică ministrul adjunct Mykola Tochytskyi, după ce reprezentanţi din peste 60 de ţări s-au întâlnit în Malta pentru a discuta formula de pace a Kievului pentru războiul cu Rusia.

244 afișări
Imaginea articolului Ucraina intenţionează să organizeze în acest an un "summit global pentru pace"

Sursa foto: X/Twitter

"Acest obiectiv rămâne necesar şi posibil... s-a demonstrat că există interes în acest sens", a declarat ministrul adjunct Mykola Tochytskyi pentru Reuters.

La reuniunea de la Malta au participat, personal sau online, reprezentanţi din 66 de ţări, a precizat Kievul, cu peste 20 de ţări mai multe decât la ultima reuniune de acest fel, care a avut loc la Jeddah, în Arabia Saudită, în luna august.

Discuţiile s-au desfăşurat în absenţa Rusiei.

Tochytskyi a declarat că la reuniunea de la Malta au fost discutate cinci puncte din formula în 10 puncte prezentată anul trecut de preşedintele Volodimir Zelenski: siguranţa nucleară, securitatea alimentară, securitatea energetică, eliberarea prizonierilor şi a persoanelor deportate şi integritatea teritorială.

Viceministrul a declarat că eforturile Ucrainei de a atrage ţările din "Sudul Global" nu au fost afectate de poziţiile diferite privind conflictul dintre Israel şi Hamas, deşi acest lucru ar putea face mai dificilă concentrarea atenţiei asupra Ucrainei.

Ucraina a încercat de luni de zile să construiască legături cu guvernele din Africa, Asia şi America Latină, dar a constatat că sprijinul său pentru Israel este în dezacord cu poziţiile unora dintre aceste ţări.

China nu a participat la reuniunea din Malta, a confirmat Tochytskyi, în ciuda eforturilor Ucrainei de a determina Beijingul să trimită un reprezentant.

"Motivele nu îmi sunt cunoscute, din câte îmi amintesc, la Jeddah, reprezentantul chinez, Li Hui, a spus că plănuia să participe."

El a declarat că Ucraina menţine o politică a uşilor deschise pentru ca China sau orice altă ţară să participe la viitoarele summit-uri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici