Ucraina şi Rusia se confruntă luni în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie

Rusia şi Ucraina se vor confrunta luni în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie într-un caz care se concentrează în jurul afirmaţiilor Moscovei că invazia sa în Ucraina a fost făcută pentru a preveni genocidul, scrie Reuters.

1072 afișări
Imaginea articolului Ucraina şi Rusia se confruntă luni în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Ucraina a adus cazul în faţa celei mai înalte instanţe a Naţiunilor Unite la doar câteva zile după invazia rusă din 24 februarie anul trecut. Kievul susţine că Rusia abuzează de dreptul internaţional, afirmând că invazia a fost justificată pentru a preveni un presupus genocid în estul Ucrainei.

Oficialii ruşi continuă să acuze Ucraina de comiterea unui genocid.

Rusia doreşte ca acest caz să fie respins şi se opune jurisdicţiei Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ).

Audierile, programate să se desfăşoare până la 27 septembrie, nu vor aprofunda fondul cauzei, ci se vor concentra pe argumente juridice privind jurisdicţia.

Moscova spune că Ucraina foloseşte cazul ca o modalitate ocolitoare de a obţine o decizie privind legalitatea generală a acţiunii sale militare.

Ucraina a depăşit deja un obstacol, deoarece instanţa a decis în favoarea sa într-o hotărâre preliminară în acest caz, în luna martie a anului trecut. Pe baza acesteia, instanţa a dispus Rusiei să înceteze imediat acţiunile militare în Ucraina.

În cadrul audierilor, instanţa va audia şi alte 32 de state, toate susţinând argumentul Ucrainei potrivit căruia instanţa are competenţa de a avansa în acest caz.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici