UE amână deschiderea negocierilor de aderare a Macedoniei

Aderarea Macedoniei la Uniunea Europeană a luat marţi o nouă turnură după ce oficialii ţările europene au decis să amâne pentru primul semestru al lui 2010 luarea unei decizii privind deschiderea negocierilor cu Skopje din cauza unui diferend cu Grecia pe tema denumirii ţării.

102 afișări
Imaginea articolului UE amână deschiderea negocierilor de aderare a Macedoniei

UE amână deschiderea negocierilor de aderare a Macedoniei

La încheierea negocierilor începute luni la Bruxelles, miniştrii de Externe şi Afaceri Europene ai celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au convenit marţi să se reîntâlnească "în timpul următoarei preşedinţii" semestriale a UE (Spania) având "obiectivul de a fixa o dată pentru deschiderea negocierilor de aderare", potrivit unui text comun.

Iniţial, oficialii au stabilit să se întâlnească în martie 2010, dar Grecia nu a dorit să fie constrânsă de o anumită dată.

Atena a argumentat că fixarea unei date nu va fi în folosul negocierilor bilaterale referitoare la problema numelui.

Grecia blochează din 1991 recunoaşterea internaţională a Macedoniei sub această denumire, considerând că ea aparţine exclusiv patrimoniului său istoric naţional. Macedonia a fost primită în 1993 în structurile ONU sub numele provizoriu de Fosta republică iugoslavă a Macedoniei (FYROM).

Oficialii europeni au admis că Macedonia a realizat progrese într-o "serie de domenii importante", deşi reformele trebuie să continue.

"Păstrarea de relaţii bune, inclusiv (găsirea) unei soluţii negociate şi acceptată reciproc pentru problema denumirii, sub egida Naţiunilor Unite, este esenţială", potrivit documentului.

Macedonia a obţinut în decembrie 2005 statutul de candidat pentru aderarea la UE şi speră să înceapă negocierile de aderare până la sfârşitul anului. Deschiderea acestor negocieri a fost recomandată în octombrie de Comisia Europeană, dar nu a obţinut încă aprobarea celor 27 de state membre.

În aprilie 2008, Grecia a blocat aderarea Macedoniei la NATO şi a avertizat că va lua aceleaşi măsuri în privinţa integrării sale în UE.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici