UE ar putea lăsa companiilor decizia de a efectua sau nu zboruri

Guvernele europene, criticate pentru că au interzis traficul aerian din cauza norului de cenuşă vulcanică, ar putea opta pentru "modelul american", care lasă companiilor decizia de a efectua sau nu zboruri, a anunţat un oficial de rang înalt al Comisiei Europene.

15 afișări
Imaginea articolului UE ar putea lăsa companiilor decizia de a efectua sau nu zboruri

UE ar putea lăsa companiilor decizia de a efectua sau nu zboruri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sunt studiate mai multe opţiuni, iar una dintre ele este modelul american", a declarat Matthias Ruete, directorul general al Transporturilor, în cadrul unei întâlniri cu presa.

"Dacă în Europa ar fi fost aplicate normele americane, decizia de a zbura ar fi fost luată de operatori, mai degrabă decât de state şi ar fi fost responsabilitatea companiilor şi a piloţilor", a explicat el.

"Trebuie să spun că modelul american nu înseamnă mai puţină securitate", a afirmat el. "Funcţionează fără mari probleme de securitate în Statele Unite", a adăugat oficialul.

"Trebuie văzut dacă acest model poate fi adaptat UE", a adăugat el. Ruete nu a vrut să se pronunţe asupra acestei opţiuni. Dar a insistat în repetate rânduri asupra imperativului securităţii. "Nu ne jucăm cu acest principiu", a subliniat el.

Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA) a criticat dur, luni, modul în care criza provocată de norul de cenuşă vulcanică venit din Islanda a fost gestionată de autorităţile acestor ţări ale UE.

Închiderea spaţiului aerian este o decizie care ţine numai de autorităţile naţionale ale ţărilor membre UE, care comunică apoi decizia luată Eurocontrol, organizaţia europeană pentru securitatea navigaţiei aeriene, care se ocupă de coordonarea punerii lor în aplicare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici