UE ar putea lua în considerare acordarea de noi fonduri Ucrainei

Uniunea Europeană ar putea lua în considerare acordarea unui ajutor financiar suplimentar Ucrainei, a cărei economie este afectată de conflictul cu Rusia, dar care să nu depăşească bugetul Comisiei pentru programul de asistenţă din 2015.

130 afișări
Imaginea articolului UE ar putea lua în considerare acordarea de noi fonduri Ucrainei

UE ar putea lua în considerare acordarea de noi fonduri Ucrainei (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Potrivit unor oficiali ucrainieni, preşedintele Petro Poroshenko a trimis o scrisoare către CE, cerând acordarea unui împrumut de 2 miliarde de euro pentru anul viitor, sumă ce ar putea depăşi bugetul Comisiei pentru programul de asistenţă din 2015, relatează The Wall Street Journal.

UE a promis finanţări totale de peste 11 miliarde de euro Ucrainei în următorii ani, cu condiţia ca guvernul de la Kiev să continue reformele.

Ucraina a primit deja anul acesta 850 de milioane de euro de la Comisia Europeană, fonduri adiţionale în valoare de 1 miliard de euro urmând să fie disponibile în următoarele luni, potrivit unui purtător de cuvânt al UE.

De asemenea, Ucraina are în vigoare un acord de 17 de miliarde de dolari cu Fondul Monetar Internaţional, în cadrul unui program internaţional de sprijin care totalizează 27 de miliarde de dolari, dar reprezentanţii FMI au declarat că statul ar putea avea nevoie de fonduri suplimentare pentru a-şi susţine economia.

Nevoia de finanţare a Ucrainei a crescut simţitor de la izbucnirea conflictului cu Rusia, iar o serie de reforme politice şi economice au fost amânate.

"Este nevoie de fonduri suplimentare, iar presupunerea că aceşti bani ar putea veni de la FMI este mai degrabă nerealistă", a declarat săptămâna trecută directorul FMI, Christine Lagarde.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici