UE încurajează statele membre să-şi deschidă piaţa muncii

CE încurajează membrii mai vechi ai UE să îşi deschidă piaţa muncii, dând publicităţii un raport care arată că cele două valuri de extindere ale blocului comunitar, din 2004 şi 2007, nu au generat un aflux de imigranţi din Europa Centrală şi de Est, relatează publicaţia electronică EUObserver.

11 afișări
Imaginea articolului UE încurajează statele membre să-şi deschidă piaţa muncii

UE încurajează statele membre să-şi deschidă piaţa muncii (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit unui raport care urmează să fie dat publicităţii marţi de Comisia Europeană, numărul muncitorilor din ţările care au aderat în 2004 la UE şi care locuiesc, în prezent, în cele 15 state membre mai vechi ale UE a crescut de la 0,3 la sută din totalul populaţiei în 2003 la 0,5 la sută la sfârşitul lui 2007, majoritatea îndreptându-se spre ţări precum Irlanda sau Marea Britanie.

 

Totodată, numărul muncitorilor din Bulgaria şi România a înregistrat o creştere, în aceeaşi perioadă, de la 0,2 la 0,4 la sută, cei mai mulţi alegând să lucreze în Italia şi Spania.

Autorităţile de la Bruxelles au precizat că cei mai mulţi muncitori imigranţi sunt "tineri, necăsătoriţi şi apţi de muncă", 80 la sută din aceştia provenind din una dintre cele zece ţări care a aderat în 2004 la UE, în vreme ce 70 la sută din imigranţii bulgari şi români au mai puţin de 35 de ani.

Ţările membre UE au avut posibilitatea să restricţioneze accesul pe piaţa muncii a muncitorilor din noile statele membre pentru o perioadă maximă de şapte ani, la încheierea căreia trebuie să ridice restricţiile impuse.

Cele mai multe ţări din grupul celor 15, cu excepţia Germaniei, Austriei, Belgiei şi Danemarcei, au eliminat restricţiile pentru cetăţenii provenind din Polonia, Slovacia, Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania, Estonia şi Slovenia, restricţiile nefiind valabile pentru muncitorii maltezi şi ciprioţi.

Totuşi, toate cele 15 ţări, mai puţin Finlanda şi Suedia, au menţinut restricţiile pentru cetăţenii români şi bulgari, câteva din acestea precum Franţa, Italia, Belgia şi Luxemburg instalând regimuri mai permisive pentru anumite slujbe şi pentru muncitori cu o anumită calificare.

Statele membre au termen până la 31 decembrie să anunţe Comisia Europeană asupra intenţiei de a menţine resticţiile pentru cetăţenii din România şi Bulgaria pentru încă trei ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici