UE: Orice expulzare trebuie să fie individuală şi să prevadă un recurs

Comisia Europeană a subliniat luni că orice expulzare a cetăţenilor unui stat membru al Uniunii Europene nu poate fi decât "individuală" şi ar trebui "să poată face obiectul unui recurs", după decretul de urgenţă adoptat de Guvernul italian pentru a expulza imigranţii români, relatează AFP.

4 afișări
Imaginea articolului UE: Orice expulzare trebuie să fie individuală şi să prevadă un recurs

UE: Orice expulzare trebuie să fie individuală şi să prevadă un recurs

Potrivit legislaţiei europene, "orice expulzare trebuie să fie motivată individual şi să poată face obiectul unui recurs judiciar. Expulzările colective sunt interzise", a subliniat Friso Roscam Abbing, purtător de cuvânt al comisarului european pentru Justiţie, Franco Frattini.

Roscam Abbing nu a precizat dacă decretul italian respectă aceste două condiţii, argumentând că acest decret nu a fost prezentat Comisiei Europene deocamdată.

În conformitate cu o directivă din 2004, cetăţenii europeni au dreptul de a rămâne fără condiţii pe teritoriul unui alt stat membru, pe o durată de trei luni.

Un stat poate restrânge acest drept din motive de "ordine publică, de securitate publică sau de sănătate publică".

Aceste măsuri trebuie să se bazeze exclusiv pe "comportamentul personal al individului respectiv", care trebuie să reprezinte "o ameninţare reală, actuală şi suficient de gravă pentru un interes fundamental al societăţii".

Persoanele vizate trebuie să poată contesta o decizie luată împotriva lor, însă acest recurs nu opreşte aplicarea măsurilor, dacă "decizia de expulzare se fundamentează pe motive imperioase de securitate publică", definite de statele membre.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici