UE: Un satelit pentru sistemul Galileo, viitor rival al GPS-ului, va fi lansat la 27 aprilie

Un al doilea satelit experimental destinat validării sistemului european de navigare, Galileo, viitor rival al GPS-ului american, va fi lansat la 27 aprilie de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, a anunţat luni Comisia Europeană.

44 afișări
Imaginea articolului UE: Un satelit pentru sistemul Galileo, viitor rival al GPS-ului, va fi lansat la 27 aprilie

UE: Un satelit pentru sistemul Galileo, viitor rival al GPS-ului, va fi lansat la 27 aprilie (Imagine: Mediafax Foto)

Acest satelit, Giove B, va fi propulsat de un lansator Soyus la ora locală 04.15 (01.15 ora României), a precizat Comisia. Acesta va porni cu o întârziere de un an faţă de calendarul iniţial.

Pentru moment, singurul satelit pur experimental (cu durată de viaţă limitată), Giove A, a afost lansat în decembrie 2005.

După cei doi sateliţi experimentali, vor urma 30 de sateliţi plasaţi pe o orbită medie, la o altitudine de circa 20.000 de kilometri.

De altfel, miniştrii Transporturilor din cadrul UE, care s-au reunit luni în Luxemburg, au ajuns la un compromis privind rolul care îi va reveni Parlamentului European în administrarea proiectului în viitor. Eurodeputaţii îl vor adopta la prima lectură "înainte de sfârşitul lui aprilie", potrivit comisarului european pentru Transporturi, Jacques Barrot.

După încheierea acestei etape juridice, vor trebui intensificate negocierile până în vară în vederea atribuirii de contracte pentru Galileo companiilor industriale europene.

Suma care va fi gestionată (3,4 miliarde de dolari până în 2013) va fi împărţită între şase domenii: sateliţi, lansatoare, logistică, relee terestre, centre de control, administrare de ansamblu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici