UE urmăreşte cu atenţie situaţia din Coreea de Nord

Uniunea Europeană urmăreşte cu atenţie situaţia din Coreea de Nord după decesul liderului Kim Jong-il şi desemnarea fiului său Kim Jong-un pentru a-i succede, a anunţat luni un purtător de cuvânt al Înaltului Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton.

310 afișări
Imaginea articolului UE urmăreşte cu atenţie situaţia din Coreea de Nord

Catherine Ashton (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax foto)

"UE a luat notă de anunţul făcut de presa de stat nord-coreeană privind decesul lui Kim Jong-il la sfârşitul săptămânii, probabil din cauza unei crize cardiace", a declarat purtătorul de cuvânt.

"UE urmăreşte cu atenţie situaţia şi este în contact cu partenerii săi strategici pentru a împărtăşi cu ei analizele privind implicaţiile posibile" ale decesului, a adăugat el.

Statele Unite, aliat apropiat al Coreei de Sud, anunţaseră anterior că urmăresc situaţia îndeaproape, după anunţul decesului lui Kim Jong-il, care conducea ţara cu o mână de fier din 1994.

Fiul său cel mai tânăr, Kim Jong-un, cu vârsta sub 30 de ani, a fost desemnat pentru a-i succede.

UE joacă un rol în plan secund în negocierile privind dosarul nuclear militar, la care participă direct şase ţări: cele două Corei, Statele Unite, Japonia, Rusia şi China.

Europenii au furnizat în ultimii ani ajutor umanitar Coreei de Nord, pentru a o aproviziona cu alimente, a ameliora serviciile de sănătate şi a obţine acces la apă potabilă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici