Criza din Ucraina  Ultimatumul Rusiei pentru NATO: "Noi nu mai avem răbdare. Aşteaptăm un răspuns clar al Statelor Unite şi NATO privind garanţiile de securitate până săptămâna viitoare"

Administraţia Vladimir Putin aşteaptă un răspuns clar al Statelor Unite şi Alianţei Nord-Atlantice privind garanţiile de securitate până săptămâna viitoare, conform agenţiilor Associated Press şi Tass.

19182 afișări
Imaginea articolului Ultimatumul Rusiei pentru NATO: "Noi nu mai avem răbdare. Aşteaptăm un răspuns clar al Statelor Unite şi NATO privind garanţiile de securitate până săptămâna viitoare"

Ultimatumul Rusiei pentru NATO privind garanţiile de securitate : "Aşteptăm răspunsuri scrise din partea colegilor noştri"

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat vineri că Moscova nu va aştepta la infinit să primească un răspuns, precizând că NATO trebuie să ofere garanţii că nu va continua extinderea spre est prin admiterea Ucrainei sau a altor foste republici sovietice. "Noi nu mai avem răbdare. Occidentul a fost condus de orgolii şi a exacerbat tensiunile prin încălcarea obligaţiilor şi a logicii comune", a afirmat Serghei Lavrov, denunţând intensificarea activităţilor militare NATO în apropierea frontierelor Rusiei.

"Aşteptăm răspunsuri scrise din partea colegilor noştri. Între timp, noi continuăm activităţile pentru a ne asigura că suntem pregătiţi pentru orice eventualitate. În termeni generali, suntem încrezători că atunci când există bunăvoinţă de a face compromisuri, este posibil să găsim o soluţie reciproc acceptabilă. Observăm planuri de a transforma totul în discuţii abstracte. Sigur că vom aştepta şi le-am spus clar americanilor că aşteptăm o reacţie matură", a precizat Serghei Lavrov.

"Aşteptăm răspunsuri, ne-au promis că vor fi transmise într-o săptămână, plus sau minus", a subliniat ministrul rus de Externe, potrivit agenţiei RIA Novosti.

Ministerul rus al Apărării a prezentat vineri imagini de la exerciţii militare cu tancuri efectuate de armata rusă în zonele Kuzminski şi Kadamovski, în apropiere de Rostov-pe-Don, la mai puţin de 50 de kilometri de frontiera Ucrainei.

Administraţia de la Kiev se teme de o invazie a Rusiei, în contextul în care zeci de mii de militari ruşi sunt staţionaţi în apropierea frontierei Ucrainei. Pe fondul crizei, mai multe instituţii guvernamentale din Ucraina au fost vizate vineri de atacuri cibernetice.

Administraţia Vladimir Putin a avertizat, joi, că nu exclude posibilitatea de a trimite trupe şi echipamente militare în Cuba şi Venezuela în cazul în care Statele Unite ignoră solicitările Moscovei privind garanţiile de securitate în Europa.

Diplomaţi din Statele Unite şi Rusia s-au întâlnit luni, în oraşul elveţian Geneva, pentru negocieri pe tema stabilităţii strategice. "Am prezentat o serie de idei prin care ambele ţări pot acţiona în sensul intereselor de securitate şi pentru îmbunătăţirea stabilităţii strategice. Statele Unite au propus o nouă întâlnire, pentru a discuta mai detaliat aceste teme bilaterale", a declarat, după reuniune, subsecretarul de Stat american Wendy Sherman, precizând că Rusia "nu poate dicta termenii politicilor externe ale altor ţări" şi nici modul în care se extinde Alianţa Nord-Atlantică.

Reprezentanţii NATO şi delegaţia rusă au stabilit să continue dialogul, în pofida tensiunilor generate de mobilizarea trupelor ruse în apropierea frontierelor Ucrainei, a anunţat miercuri, după Consiliul NATO-Rusia, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe şi şeful delegaţiei ruse la negocierile de la Geneva, a insistat pentru primirea de garanţii de securitate din partea NATO şi a dat asigurări că nu Rusia nu va ataca Ucraina. Cu ocazia reuniunii Consiliului NATO-Rusia, delegaţia rusă a denunţat activităţile militare ale Alianţei Nord-Atlantice, avertizând asupra riscurilor continuării procesului de extindere. Rusia nu a primit niciun răspuns clar privind garanţiile de securitate la nivel european în cursul reuniunii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), a afirmat joi emisarul rus, Aleksandr Lukaşevici, denunţând montarea de sisteme de atac în state est-europene membre NATO. Administraţia Vladimir Putin cere Statelor Unite şi Alianţei Nord-Atlantice garanţii că nu vor instala echipamente militare ofensive în apropierea frontierelor ruse. De asemenea, Rusia se opune extinderii NATO spre est.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici