Ultimele evenimente în revoltele din ţările din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu

Revoltele din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu continuă, fiind adeseori sângeroase, transmite AFP, prezentând principalele evenimente petrecute în ultimele ore în aceste ţări.

187 afișări
Imaginea articolului Ultimele evenimente în revoltele din ţările din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu

Ultimele evenimente în revoltele din ţările din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

LIBIA: Regimul lui Muammar Kadhafi pare să fi pierdut controlul vastelor regiuni din estul ţării, unde militarii s-au alăturat insurgenţilor, dar rămâne hotărât să înăbuşe revolta care s-a soldat deja cu sute de morţi din 15 februarie.

"Baie de sânge", "genocid", "crime împotriva umanităţii", toate aceste sintagme au fost folosite de comunitatea internaţională pentru a condamna reprimarea revoltei din această ţară, care deţine cele mai importante rezerve de petrol din Africa.

Uniunea Europeană pregăteşte sancţiuni împotriva regimului. Preşedintele Barack Obama a calificat drept "scandaloasă şi inacceptabilă" "suferinţa şi baia de sânge" din Libia, în timp ce secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a afirmat că cei care sunt responabili de vărsare de sânge nevinovat trebuie pedepsiţi".

Al-Qaida în Maghrebul Islamic (AQMI) a dat asigurări că susţine total manifestanţii libieni, promiţând să "facă tot posibilul pentru a ajuta insurgenţa împotriva colonelului Kadhafi, a declarat joi centrul american pentru supravegherea site-urilor islamiste(SITE).

Adjunctul ministrului libian pentru Afaceri Externe, Khaled Kaim, a declarat că jurnaliştii intraţi ilegali în Libia vor fi consideraţi ca fiind "în afara legii". El a afirmat că Al-Qaida a înfiinţat un emirat islamic la Derna, în estul Libiei, ceea ce locuitorii au dezminţit.

Insurgenţa împotriva lui Kadhafi, aflat la putere de 42 de ani, a provocat 640 de morţi, din 15 februarie, potrivit Federaţiei internaţionale a drepturilor omului (FIDH) şi "peste 1.000", potrivit unui fost şef de protocol al liderului libian.

Revoltele au provocat fuga către Tunisia a mii de emigranţi. Ţările din Europa de Sud au cerut înfiinţarea, la Bruxelles, a unui fond de solidaritate pentru a face faţă afluxului de imigranţi din Africa de Nord.

YEMEN: Moartea a doi manifestanţi într-un atac al susţinătorilor puterii împotriva unei manifestaţii la Sanaa a consolidat hotărârea contestatarilor, care continuă să campeze cu miile în capitală, pentru a cere plecarea preşedintelui Ali Abdallah Saleh.

Congresul Popular General (CPG, aflat la putere) a amânat sine die o contramanifestaţie a susţinătorilor săi şi opt deputaţi ai partidului şi-au prezentat demisia. În total, 16 persoane au fost ucise de la începutul protestelor violente la 13 februarie, potrivit unor surse medicale.

BAHRAIN: Manifestanţii sunt mobilizaţi în continuare în centrul capitalei Manama şi cer reforme, în pofida eliberării opozanţilor şiiţi graţiaţi de rege. Regele Hamad ben Issa al-Khalifa s-a deplasat în Arabia Saudită vecină pentru o întrevedere cu regele Abdallah, revenit în ţara sa după trei luni de absenţă. De la începutul contestării în Bahrain, la 14 februarie, şapte manifestanţi au fost ucişi.

IRAK: Un poliţist a fost ucis şi un altul a fost rănit la Halabja, în Kurdistan, în cadrul unei manifestaţii împotriva a două partide tradiţionale kurde, ridicând la cinci numărul persoanelor ucise de la începutul confruntărilor.

ALGERIA: Opoziţia algeriană a etalat noi divergenţe cu puterea, care a continuat să încerce să recâştige opinia publică, anunţând ridicarea iminentă a stării de urgenţă - salutată de Washington - precum şi măsuri în favoarea economiei, locurilor de muncă şi locuinţelor. Marşul opoziţiei algeriene prevăzut pentru sâmbătă, la Alger, va fi interzis, ca şi alte două precedente, au anunţat miniştrii algerieni de Interne şi de Externe.

MAROC: O reţea de asociaţii şi tineri marocani au anunţat, miercuri, la Rabat, continuarea "mobilizării pentru revendicări politice urgente", fără a fixa o dată pentru eventuale manifestaţii.

EGIPT: Poliţiştii care cereau reintegrarea lor au dat foc unei clădiri a Ministerului de Interne de la Cairo. Armata, mobilizată în oraş pentru a menţine securitatea în timpul revoltelor împotriva puterii, a intervenit, reuşind să stingă incendiul.

Aproximativ 15.000 de persoane care au fugit de violenţele din Libia au început să intre în Egipt prin punctul de frontieră Al-Salum, pe coasta mediterană.

Egiptul a primit acordul autorităţilor libiene de a efectuate 37 de zboruri pentru repatrierea cetăţenilor săi. Potrivit Cairo, aproximativ 1,5 milioane de egipteni lucrează în Libia.

TUNISIA: Peste 5.700 de tunisieni şi libieni au fugit din Libia pentru a se refugia în Tunisia, luni şi marţi, a declarat miercuri Semiluna Roşie, care evocă un "risc catastrofal" de exod masiv.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici